Magnus Carlsen spelade ut Hans Niemann i mötet i Paris

Publicerad 7 september, 2024 av Ingemar Falk

Resultattavlan visar Magnus Carlsens klara seger mot Hans Niemann. Foto: Chess.com

Det hett efterlängtade returmötet i schack mellan norske världsettan Magnus Carlsen och amerikanen Hans Niemann slutade med en klar seger för norrmannen.

De har haft huvudrollerna i fuskskandalen som pågått sedan 2022 och fick nu mötas i en semifinalmatch i Speed chess championship som avgjordes inför livepublik i Paris.

Matchen blev aldrig spännande. En fokuserad Magnus Carlsen ryckte direkt och tog ledningen med 7–2 i femminuterspartierna.

Hans Niemann höll emot bättre i tre- och enminuterspartierna, men Carlsen kunde bara bevaka sin ledning och vann med fem poängs marginal: 17,5–12,5.

Hans Niemann har via egenarrangerade matcher under sommaren mot bland annat Anish Giri samlat ihop ratingpoäng som gör honom till topp 20 i världen. Men för att nå Carlsens höjder är det flera trappsteg kvar – det visade semifinalen på fredagen.

Matchen höll på till klockan 01.00 på natten, mycket beroende på att Hans Niemann gång på gång klagade till domaren att det var fel på utrustningen.

Hans Niemann bråkar om datorutrustningen. Magnus Carlsen (t v) bara ler. Foto: Chess.com

Även när det bara återstod tre minuters speltid och Carlsen hade en ointaglig ledning kallade Niemann till sig domaren och ska enligt Chess.com ha sagt:

– Det är lite motstånd på min datormus när jag rör på den den… det är något med servern och webbplatsen.

Magnus Carlsen bara log och skakade på huvudet, och lät Niemann få ut sin frustration på både domare och dator.

I intervjun efter matchen mot Hans Niemann sa Magnus Carlsen:

– Den kommande finalen mot Alireza Firouzja blir mycket mer motiverande för mig eftersom jag faktiskt spelar mot någon som är på, du vet, den högsta nivån. Och jag vet att jag verkligen måste ge allt.

I finalen på söndagen får Magnus Carlsen alltså möta fransmannen Alireza Firouzja som vann sin semifinal mot amerikanen Hikaru Nakamura i stor stil.

Firouzja sa efter matchen en kommentar som nog fick 36-årige Nakamura att känna sig gammal…

– Han (Nakamura) är väldigt imponerande. Det är synd att jag inte spelade mot honom när han var runt 25, 26 år. Då hade blivit en mycket jämnare match förmodligen… han är en av legenderna, såklart.