Nu är boken ute – den första delen om schackmästaren Gideon Ståhlberg

Publicerad 21 augusti, 2024 av Ingemar Falk

Peter Holmgrens första del om schackmästaren Gideon Ståhlbergs liv och karriär har precis släppts. Foto: Verendel Publishing och Wikipedia

Schackhistorikern Peter Holmgren har efter ett gediget och noggrant researcharbete blivit klar med den första delen i mastodontverket om Gideon Ståhlberg som under flera decennier tillhörde världstoppen. Än i dag diskuterar schackintresserade vem som varit Sveriges bästa schackspelare genom tiderna: Ulf Andersson eller Gideon Ståhlberg?

Peter Holmgren. Foto: Lars OA Hedlund

I nysläppta ”Gideon Ståhlberg – An Epoch in Swedish Chess, Volume I: The Musketeer Years 1908–1939” som ges ut av Verendel Publishing får läsaren följa Gideon Ståhlbergs väg fram till genombrottet och det första gyllene decenniet som världsspelare under 30-talet.

Boken är skriven på engelska, vilket borgar för att den kan nå ut till fler läsare. Peter Holmgrens Gideon Ståhlberg-biografi är värd att bli läst av många schackintresserade världen över. Det är sällan man ser ett så genomarbetat verk om en schackspelare över huvud taget.

Boken är på 582 sidor och innehåller många bilder och resultattabeller från tiden när Gideon Ståhlberg tillsammans med Gösta Stoltz och Erik Lundin gjorde Sverige till en stormakt i schack med bland annat brons och silver i schack-OS 1933 och 1935.

På Verendel Publishings sida kan du läsa mer om boken och beställa hem den. Priset är 50 Euro. Det blir ett tungt schackpaket som väntar. Vikten på praktverket är 2,1 kilogram.

Peter Holmgren är en stor kännare av svensk schackhistoria. Här en bild från ett föredrag om Tore Rilton och Rilton Cup. Och nu är han alltså aktuell med sin första del i biografin om Gideon Ståhlberg. Foto. Lars OA Hedlund