Fin debutsiffra i Jönköpings schackfestival – 55 kom till start i öppna turneringen

Publicerad 25 juli, 2024 av Ingemar Falk

Joar Östlund och Ludvig Carlsson vann sina inledningspartier i Jönköpings schackfestival. Foto: Lars OA Hedlund

Arrangerande Jordanian Swedish chess academy fick se 55 deltagare komma till start när Jönköpings schackfestival drog igång på torsdagen med den öppna turneringen.

En fin deltagarsiffra för en nystartad turnering som schackfestivalen, och i en stad där det inte varit många schacktävlingar de senaste åren. Kanske detta är starten på en ny sommartradition i Jönköping?

Spelare från Sverige och Jordanien dominerar i startlistan, och mellan de två länderna är det jämnt fördelat. 21 spelare kommer Jordanien, och 18 från Sverige.

Det blev till slut bara en stormästare som dök upp: Ahmad Al Khatib. Den 29-årige jordanierna blev landets första stormästare när han vann arabiska mästerskapet 2023. Stormästartiteln går nämligen direkt till vinnare i kontinentalmästerskap med förutsättning att de har över 2300 i rating, och den gränsen har Al Khatib varit över.

Pressklipp från fide.com när Ahmad Al Khatib höjer segerbucklan efter segern i arabiska mästerskapet 2023.

Med det sagt så finns här tillräckligt många Internationella mästare för att ge starka FM-spelare chansen att vara med och hugga om en IM-norm med lite tur i lottningen. Kanske blir Wasajunioren Joar Östlund en av dem? Han började i alla fall med en seger direkt mot Pål Magnussen, Danmark.

Segrar blev det också för de två svenska IM-spelarna på plats: Oskar von Bahr och Ludvig Carlsson.

Den öppna turneringen i Jönköpings schackfestival fortsätter på fredagen klockan 11.00. Ytterligare en tävling avgörs samma dag, nämligen amatörtävlingen klockan 15.00 med hittills 24 anmälda.