Starka svenska kort tävlar ute i Europa

Publicerad 24 juli, 2024 av Ingemar Falk

Nils Grandelius, Hampus Sörensen, Linus Johansson och Milton Pantzar är alla på Europaturné. Foto: Lars OA Hedlund

Det är högtryck hos turneringsarrangörer runt om i Europa denna vecka. Och på flera platser finns starka svenska kort som vill gör sig gällande högt upp på listorna.

Av svenska titelspelare har bland annat OS-aktuella Nils Grandelius, Erik Blomqvist Milton Pantzar packat sina väskor. De tävlar just nu i Frankrike, Estland och Tjeckien.

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund

Bäst av alla blågula går det för Linus Johansson, Vitalij Sivuk och Jung Min Seo. Linus Johansson delar ledningen i Czech Open efter sex ronder och i Paul Keres memorial i Estland är även Vitalij Sivuk och Jung Min Seo i delad ledning. Håll också koll på FM Axel Falkevall i Sitges Open i Spanien. Där har han börjat med tre raka vinster.

Här är läget hos de ratingstarkaste svenskarna – land för land.

🇫🇷 Frankrike

Nils Grandelius är topprankad i Open International d’Aix en Provence som ingår i Trophy Dole Nextlane Grand Prix. Sverigeettan stod över den första ronden och tilldelades då en halv poäng. I de fyra efterföljande ronderna har han tagit 3,5 poäng och ligger på en delad fjärdeplats med fyra ronder kvar.

🇨🇿 Tjeckien

Czech Open har länge varit en favorit hos svenska spelare, och detta års upplaga är inget undantag. Efter sex av de nio ronderna är IM-spelarna Linus Johansson, Milton Pantzar och Hampus Sörensen med i toppstriden. Allra bäst går det för Linus Johansson som delar förstaplatsen på fem poäng efter sex ronder.

🇪🇪 Estland

Stormästaren Ferdinand Hellers har tävlat två gånger i Estland under helgen. Han kom tia i C’est La Vie Blitz och samlade sedan ihop 5,5 av 9 poäng i Estlands lagmästerskap i blixt.

Just nu är en annan turnering på tapeten, nämligen Paul Keres memorial med en stark trio i toppen. Efter fyra ronder är regerande svenske mästaren Vitalij Sivuk i ledning. En ledning han delar med en annan svensk mästare – från 2021 – nämligen Jung Min Seo.

GM Vitalij Sivuk, SS 4 Springare. Foto: Lars OA Hedlund

En halv poäng bakom duon skuggar Erik Blomqvist på en delad femte plats. Mycket blågult i täten alltså.

  • Följ svenskarna i Paul Keres memorial:
    [Resultat]
    Spelas 22–27 juli.

🇹🇷 Turkiet

Edvin Trost och Platon Galperin spelar för två olika klubbar i turkiska ligan som avgörs denna vecka. Edvin Trost har tagit 4,5 poäng för Beyazkale Satranc Evi spor kulübü och har en prestationsrating på fina 2484.

IM Edvin Trost, SK Rockaden. Foto: Lars OA Hedlund

Platon Galperin som spelar på det första bordet för Tarsus Zeka Satranc spor kulübü hade en stark start med tre poäng i i ledningen. Men sedan har det blivit förlust i de tre senaste partierna.

🇩🇰 Danmark

Svenske mästaren från 2022 – Jonny Hector – visade stark form i årets SM då han blev tvåa. Och visst är Limhamns stormästare fortfarande i slag.

GM Jonny Hector. Foto: Lars OA Hedlund

Han har tagit 3,5 av 4 poäng i Øbro & CXU International, och med det ligger han på delad andra plats när fem ronder återstår.

🇪🇸 Spanien

Junioren Axel Falkevall har fått en pangstart i Sitges Open med idel segrar i de tre första ronderna. Med det delar han förstås ledningen – tillsammans med Vishal Vivaan, Indien och Robert Aloma Vidal, Spanien.

🇱🇻 Lettland

För stormästaren Ferdinand Hellers väntar två turneringar i Lettland. Först ut är Kuldiga gamla stans stadsmästerskap – en sju ronders snabbschacksturnering på fredagen Hellers är rankad tvåa strax efter Lettlands stormästare Normunds Miezis.

GM Ferdinand Hellers. Foto: Lars OA Hedlund

Den 27–28 juli väntar Lettlands öppna mästerskap i snabbschack. Även där är Hellers andraseedad efter Miezis.

  • Följ Hellers i Kuldiga…
    [Resultat]
    Spelas 26 juli.
  • …och i öppna lettiska mästerskapet
    [Resultat]
    Spelas 27–28 juli.