Pia Cramling efter besöket på Indiens ambassad: ” Känner mig redan välkommen till OS och Chennai.”

Publicerad 27 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Juan Bellon och Pia Cramling tillsammans med Indiens ambassadör Tanmaya Lal på Indiska ambassaden i Stockholm. Foto: Richa Soni Rai.

En oväntad inbjudan kom under förra veckan till Pia Cramling och Juan Bellon i form av ett telefonsamtal från indiska ambassaden i Stockholm. Pia som hade lämnat in sin visumansökan personligen istället för online, trodde först att det var något som var fel på denna ansökan, men så var det inte alls.

Ambassadören Tanmaya Lal hade nämligen sett att de var schackspelare och skulle spela med i vårt svenska OS-lag. Han ville därför ta tillfället i akt att bjuda in dem båda. Även dottern Anna Cramling var inbjuden då ambassadören ofta följer hennes kanal då hon streamar men Anna var förhindrad att komma.

Pia berättar om besöket som hon som beskriver som en historielektion blandad med överraskningar. Fanns självklart mycket att berätta om Chennai och det kommande OS. Man fick veta att Chennai kallas för schackets huvudstad i Indien och hade förut namnet Madras. Många känner säkert till begreppet att den tidigare världsmästaren Viswanathan Anand brukar kallas för Tigern från Madras. Det som gjorde att Chennai verkligen tog formen av ett centrum för schack var egentligen VM- matchen 2013 mellan Viswanathan Anand och Magnus Carlsen. Efter det har schacket fullkomligt exploderat och Indien har haft stora framgångar.

Det blev ett samtal hur mycket det betyder för ett land att ha en världsmästare och vad det gör genom att utveckla och föra fram schacket. Ordet schackfeber har ju t.ex nämnts många gånger i samband med Norge och världsmästaren Magnus Carlsen.

Ambassadören kände väldigt väl till många, för att inte säga de flesta, av Indiens ledande schackspelare och känner även Anand personligen.

En överraskning för Pia blev att komma in i ett rum fullt med tavlor på svenska stora personligheter och vad hittade vi där tro. Inte mindre än en bild på Pia där hon spelade mot Dronavalli Harika i damerna GP år 2009.

Pia framför tavelgalleriet i ambassaden där hon oväntat hittade en bild på sig själv. Foto: Richa Soni Rai

Samtalet kom också att handla om damschack. Till OS för damer är 162 lag anmälda. Svenska laget är rankat som nr 34. Pia på vårt första bord gör sin 13:e (!) OS-start. Juan Bellon kommer att vara lagkapten för det svenska damlaget.

Indiens lag är rankat som nummer ett och får givetvis hållas som favoriter. På bord ett spelar Humpy Koneru, Indiens högst rankade kvinnliga spelare. Ett intressant namn i laget är Vaishali R som är storasyster till kända underbarnet Praggnanandhaa. Vaishali har många fina framgångar på senaste tid och tog nyligen sin andra stormästarinteckning.

Indien ställer upp med tre damlag varav det tredje damlaget är rankat på plats nummer 16.

Pia berättar vidare att det kom att bli ett intressant samtal om damschack och hur viktigt det är med kvinnliga förebilder vilket Indien har många av. Många har ockå lärt sig spela shack av sina mödrar. Ett exempel på det kan vi läsa om på hemsidan från OS där Anand berättar han lärde sig spela schack vid sex års ålder av sin mamma. Ett annat exempel kan vi också läsa om på hemsidan nämligen om den nyss nämnda Vaishali. Hon fick lära sig spela schack för att föräldrarna tyckte hon tittade alldeles för mycket på tv. Hon blev intresserad och det gjorde att hon lärde sin lillebror Praggnandhaa att spela. Att han också blev intresserad är något som vi vet och verkligen har fått ta del av. Bland annat i hans väg till erövrandet av stormästartiteln.

Här nedan ser vi hur man gjort den vackra utsmyckningen i spellokalen för att fira och hylla att det är damschackets år.

Kanske en plats att hämta andan på och få energi inför ronderna. Foto från hemsidan om OS.

Det blev inte bara ett trevligt och givande samtal för Pia och Juan under detta besök. Förutom att det bjöds på te- vilket Pia menade på var det godaste te hon någonsin druckit- delades det ut det presenter. Bland annat en bok om yoga och indisk matlagning och en liten näsduk för Pia att bära i Indien.

Pia beskriver hela besöket som att hon kände sig väldigt välkomnad till OS och Chennai redan innan hon kommit dit med tanke på all vänlighet hon och Juan fick mötas av.

Något annat som man hann berätta om var det fanns tunnelbanevagnar i Chennai som var dekorade till Olympiadens ära. Nu på fredag startar OS och dags att sätta sig och ta plats.

Sveriges Schackförbund sänder live-TV under OS De spelar i svenska OS-lagen