Fullt drag direkt när Finansschack återvände

Publicerad 7 maj, 2022 av Ingemar Falk

De gjorde Finansschack 2022 till verklighet: Johan Elmquist, Fredrik Hansson och Gustaf von Essen. Foto: Ingemar Falk

– Medan vi sett att det har varit lite tufft att komma igång med företagsevent efter coronapandemin var det ju helt annat med schack. Vilket engagemang och vilken uppslutning det blev!

Gustaf von Essen, marknads och kommunikationschef på Erik Penser bank, blev mäkta imponerad av att se så många samlas i bankens lokaler i återstarten av Finansschack.

Erik Penser bank är en ny samarbetspartner till Finansschack och upplät sina lokaler till schackturneringen som samlade 46 spelare från över 20 finansföretag på lördagen.

Tävlingens grundare, Fredrik Hansson Finwire, och Johan Elmquist, Navigera, kunde nöjt konstatera att deras skapelse överlevt pandemin. Efter tre års frånvaro var inte deltagarna svårövertalade att återkomma.

– Både 2018 och 2019 hade vi mycket aktivitet på sociala medier inför Finansschack. Den här gången ville vi fokusera på att bara få igång det och kolla om intresset fanns kvar, säger Johan Elmquist.

Responsen blev över förväntan. 46 kom till start.

– Knappt en enda av de förhandsanmälda strök sig sista dagen före turneringen. Det visar att deltagarna verkligen ville vara med, säger Johan Elmquist.

Alla tre i organisationen: Johan Elmquist, Fredrik Hansson och Gustaf von Essen, lyfter fram att schacket blir en naturlig mötesplats inom finansvärlden. Att tänka strategiskt och smart går som en röd tråd genom schacket och finansbranschen.

Finansschack blir också en bra scen för människor från olika företag att mötas och skapa nätverk.

Hur kan event som Finansschack gagna också vanligt klubbschack runtom i Sverige?
– Det är ju så, att på såna här event närs schackintresset ute bland företagen. Steget att sedan bli en aktiv schacksponsor är inte långt. Lyckas svenska klubbar och distrikt få till rätt plattform att synas på i turneringar finns alla möjligheter att företag som varit med här vill hoppa på tåget, säger Fredrik Hansson.

Gustaf von Essen håller med.

– När intresset finns där är inte vägen lång till sponsring. Se på Erik Penser bank. Vi är återhållsamma med sponsring, men när det kommer till schack är läget annorlunda mycket tack vare Erik Pensers intresse för schack.

Återstarten av Finansschack har gett mersmak till nästa års event.

En av de vackra spellokalerna i Erik Penser bank. Foto: Ingemar Falk

– Vi hade ett ambitiöst event 2019 med tv-sändning. Kanske lägger vi ribban så högt även till 2023, säger Fredrik Hansson.

– Samtidigt är vi alla tacksamma för hjälpen vi får från Stockholms Schackförbund. Det ger oss förutsättningar att göra bra schackevent, säger Johan Elmquist.

Förhoppningen hos Finansschacks grundare Fredrik Hansson och Johan Elmquist är att Erik Penser bank blir en permanent lokal för eventet – en bas för att utveckla konceptet ytterligare. Gustaf von Essen hos Erik Penser bank avfärdar inte idén.

Alla tre är överens om att Finansschack 2022 har blivit ett lyckat evenemang, och att schackintresset ligger tryggt kvar i finansvärlden.

Nedräkningen till Finansschack 2023 har börjat…

Mer om Finansschack