Grandelius gick in och vann direkt

Publicerad 26 maj, 2021 av Ingemar Falk

Sverigeettan Nils Grandelius startade med seger. Foto: Lars OA Hedlund

I onsdagens första parti i semifinalerna i Europakvalet till FIDE World Cup gick Sverigeettan Nils Grandelius in i turneringen och vann direkt som svart mot FM Alex Outon Garrido (2339), Spanien.

Det blev på ytan ett komplicerat parti, men Nils Grandelius visade på bra form. Han räknade fort och svarade snabbt på till synes tuffa drag.

Till exempel använde motståndaren Garrido över 15 minuter innan han drog det till synes farliga 25.Lxh6. Grandelius svarade utan tvekan efter bara 38 sekunders betänketid med ett drag på andra flygeln 25… bxc3.

Slutdraget 33… Lc4 landade Nils Grandelius efter 13 sekunders betänketid. Ingen tvekan där – från start till mål.

Remi med mersmak

Tiger Hillarp imponerade i kvartsfinalen, och i semifinalens första parti mot starke armeniern Sergej Movsesian blev det remi.

Kul symmetri i centrum efter
19 drag i mötet Hillarp–Movsesian.

Tiger Hillarp kom ut mycket bra från öppningen. Datorn föreslog sedan en direkt flankattack med 20.g4 på kungsflygeln, men för det mänskliga ögat ser den lite apart ut.

Tiger Hillarp valde 20.f3 och få iväg svarts springare, men var aldrig nära en förlust trots att en stor del av partiet förlades till damflygeln och centrum i stället. Han höll ihop partiet bra och fick remi.

Nu blir utmaningen att bita ifrån som svart. Vid en ny remi på torsdagen kommer duellen Hillarp–Movsesian att gå till tiebreak med två partier snabbschack (10 minuter + 3 sekunder).

Här är Tiger Hillarps parti:

Fick offra pjäs

IM Martin Pantzar har en riktigt tuff lottning i sin semifinal där han möter ryske stormästaren Vladimir Fedosejev (2687).

Pantzar höll emot bra i inledningen men Fedosejev fick en stark fribonde på b-linjen, och svensken fick offra pjäs för att få stopp på den.

Vid drag 42 kastade Milton Pantzar in handduken.

Nu gäller tuffast möjliga premisser för Pantzar. Han måste helt enkelt vinna mot Fedosejev på onsdagen – med svarta pjäserna dessutom – för att ta semin till tiebreak.

Här är partiet:

Semifinalerna på torsdag startar klockan 13.00 – och de kan du följa i Sveriges Schackförbunds tv-sändningar med FM Deniz Arman som kommentator.

Onsdag, kl 13: Live-TV med svenska partierna Bildextra: Så ser det ut i Europas schacklokaler