Tiger Hillarp och Milton Pantzar vidare

Publicerad 25 maj, 2021 av Ingemar Falk

IM Milton Pantzar och GM Tiger Hillarp vann första omgången i Europakvalet till FIDE World Cup och spelar vidare på onsdagen. Foto: Hallfríður Sigurðardóttir

När Nils Grandelius på onsdagen kliver in i FIDE World Cups Europakval på onsdagen klockan 14.00 har han med sig två svenskar: GM Tiger Hillarp, Lunds ASK och IM Milton Pantzar.

Och det hade kunnat bli ytterligare en svensk med till nästa omgång. IM Jung Min Seo hängde med sin motståndare, stormästaren GM Sasa Martinovic (2548), Kroatien, ända till Armageddon men förlorade där. Mer om det dramat längre ner i artikeln.

Efter måndagens seger säkrade Tiger Hillarp matchsegern mot IM Zan Tomazini (2406), Slovenien, genom att hålla remi.

Tiger Hillarp under avgörandet mot Zan Tomazini. Foto: Hallfríður Sigurðardóttir

Tomazini hade tillfälligt en merbonde, men Tiger Hillarp kunde snabbt ta tillbaka med 23… Lxc3 och spela på att Tomazinis kung inte hade luft och riskerade bli mattad på sista raden. Här är partiet.

Här fångas ögonblicket när Tiger Hillarps avancemang blir klart. Uppe till vänster sekunden innan remin är klar och på den nedre bilden sekunden efter det oavgjorda resultatet. Foto: Foto: Hallfríður Sigurðardóttir

En övertygande matchseger för Tiger Hillarp. I nästa omgång på onsdagen väntar rejält tufft motstånd i form av GM Sergej Movsesian (2647), Armenien.

Även Milton Pantzar vidare

Västerås SK:s unge IM Milton Pantzar höll för nerverna i andra partiet mot stormästaren Boban Bogosavljevic (2521), Serbien, och klarade remi och därmed matchsegern i och med vinsten i måndags.

Milton Pantzar under det andra partiet mot Bogosavljevic. Foto: Hallfríður Sigurðardóttir

Men det var nervöst strax efter drag 30 när Milton Pantzar började få ont om tid samtidigt som Bogosavljevic utmanade med kreativa tricks. Titta till exempel på 33… Kh8. Pantzar höll nerverna i kontroll och hittade de enda dragen i avgörande lägen och fick remi:

Om Tiger Hillarp får hårt motstånd i nästa omgång så ser det ännu tuffare ut för Milton Pantzar på onsdagen. Han möter ryske stormästaren Vladimir Fedosejev som hösten 2017 tillhörde den yppersta världseliten och hade 2733 i rating. Fedosejevs rating har sedan dess dalat, men 2687 är förstås fortfarande väldigt respektingivande.

IM Jung Min Seo var nära att bli den tredje svensken att gå vidare. Först blev det remi i långpartiet vilket betydde 1–1 i duellen mot GM Sasa Martinovic (2548), Kroatien:

Matchen gick därmed till tiebreak med två snabbschackspartier, och Jung Min Seo vann det första:

Men Sasa Martinovic kontrade vann det andra tiebreak-partiet. Därmed stod det 2-2 och ett Armageddonpartiet skulle sära på spelarna. Jung Min Seo fick svarta pjäserna och fyra minuters betänketid mot Martinovic fem minuter. Remi skulle innebära att Jung Min Seo vann matchen och gick vidare.

Jung Min Seo som spelat snabbt i snabbschackspartierna fortsatte med den melodin i Armageddonpartiet. Han stod sämre, men hade klart bättre tid. Men avgörandet kom efter drag 60 – därifrån fick spelarna 2 sekunders tillägg per drag – och de extra sekunderna gjorde att Martinovic hann få kontroll på ställningen och vinna:

Det blev inget avancemang, men Jung Min Seo bjöd på en spännande kamp mot en stormästare.

GM Axel Smith som förlorat måndagens första parti mot GM Mladen Palac (2525), Kroatien, var piskad att vinna på tisdagen. Återigen kämpade Axel Smith i många drag, och hade länge motståndarens mer utsatta kung att sätta press på. När partiet avvecklades till slutspel fanns inga vinstvägar att hitta.

Det blev remi och därmed åkte Axel Smith ut med sffrorna ½–1½.

På onsdagen är tre svenskar i farten. Europakvalet är upplagt så att alla spelarna är indelade i 36 åttamannagrupper med kvartsfinal, semifinal och final. De 36 som vinner finalen i sin grupp får en plats i World Cup.

Så under onsdagen är det semifinalerna i de 36 grupperna som spelas.

Sveriges Schackförbund TV-sänder

Liksom i inledningsronden kommer Sveriges Schackförbund att livesända svenskarnas partier med Deniz Arman som kommentator. Här följer du livesändningen på onsdag med start klockan 14.00.

Watch live video from Deniz Arman on www.twitch.tv

Så här ser programmet ut i gruppsemifinalerna:

Sverigeettan Nils Grandelius kliver in i Europakvalet på onsdagen. Till skillnad mot de andra svenskarna kommer han inte spela på Stockholms Schacksalonger. Nils Granelius är bosatt i Köpenhamn och spelar sina matcher i Danmark. Foto: Lars OA hedlund
  • Semifinal, parti 1 (26 maj, kl 14)
  • FM Alex Outon Garrido (2339), Spanien–GM Nils Grandelius (2670)
  • GM Tiger Hillarp (2538), Sverige–GM Sergej Movsesian (2634), Armenien
  • IM Milton Pantzar (2421), Sverige–GM Vladimir Fedosejev (2687), Ryssland
  • Semifinal, parti 2 (27 maj, kl 13)
  • GMNils Grandelius (2670)–FM Alex Outon Garrido (2339), Spanien
  • GM Sergej Movsesian (2634), Armenien–GM Tiger Hillarp (2538), Sverige
  • GM Vladimir Fedosejev (2687), Ryssland–IM Milton Pantzar (2421), Sverige
  • Eventuellt särspel avgörs den 27 maj kl 19.00.
  • 28 maj, kl 14.00: Final, parti 1.
  • 29 maj, kl 13.00: Final, parti 2. Kl 19.00: Särspel.
  • Långpartierna har betänketiden 120 min + 30 sek tillägg/drag. Särspelet består av två partier med betänketiden 10 minuter + 3 sekunders tillägg. Är det fortfarande oavgjort då avgörs allt i ett Armageddonparti.
  • 30 maj, kl 14.00: Swissturnering online (9 ronder med betänketiden 10 minuter + 3 sekunder) för de 36 som vunnit sin “miniturnering”
Lie-TV, kl 13.00: Semifinaler i Europakvalet