Referat och Nils Grandelius analyserar: Yu Yangyi blev tungan på vågen

Publicerad 10 maj, 2020 av Sverrir Thór

Nils Grandelius analyserar mötet Yu Yangyi–Wesley So i finalen i FIDE Online Nations Cup mellan Kina och USA. Foto: FIDE och Wikimedia

Förutsättningarna för superfinalen i den första upplagan av Fides nya satsning, Online Nations Cup, var klara. Kina hade en fördel som vinnare av turneringens gruppspel och USA var därför tvungna att vinna finalmatchen för att kunna titulera sig turneringssegrare. Vid oavgjort skulle det bli en kinesisk turneringsseger.

Nils Grandelius analyserar här det mest intressanta partiet i finalen: Yu Yangyi–Wesley So.

Med en seger i gruppspelets sista rond, mot just Kina, hade USA starkt självförtroende i bagaget och frågan var lite hur kineserna skulle reagera på den tidigare matchförlusten. Hade de tappat momentum eller hade de saker och ting under kontroll? Med facit i hand kan vi säga att det var en blandning av båda men tack vare en superreserv så kunde de ro hem turneringssegern.

Yu Yangyi mitt bland fotojournalisterna som har sina linser riktade mot andra schackspelare än på honom under blixt-VM i december. Men i Nations cup klev Yu Yangyi fram och blev Kinas matchvinnare. Foto: FIDE

Vad kan man kalla stormästaren Yu Yangyi annat? Han var första reserv i det kinesiska laget och fick i tidigare rondreferat här på schack.se epitetet doldis. En välkänd schackspelare för all del men i jämförelse med de övriga i laget, världstrean Ding Liren, kandidatturneringsspelaren Wang Hao, underbarnet Wei Yi och damschacksdominanterna Hou Yifan och Yu Wenjun så måste Yu Yangyi ändå ses som något av en doldis.

Det var dock inget som hindrade honom från att glänsa i Online Nations Cup och i tio spelade partier, reserven vilade bara en enda rond, så fick han ihop imponerande 7½ poäng. Den sista genom ett mycket välspelat parti mot tidigare världstvåan Wesley So.

Du kan se Nils Grandelius videoanalys av det partiet här ovan.

Det var givetvis också den viktigaste poängen då den var tungan på vågen för Kinas fördel. På första bordet hade nämligen Hikaru Nakamura i en, enligt bedömarna, något bättre ställning överraskande erbjudit Ding Liren remi och på dambordet hade amerikanskan Irina Krush spelat hårt på remi mot Hou Yifan, och fått just remi. Det innebar att i och med Yu Yangyis vinst hade Kina säkrat minst 2-2 och då spelade det ingen roll att en annan formstark spelare, Fabiano Caruana, i ett slutspel visat Wei Yi var skåpet ska stå.

Superfinalen blev med andra ord oavgjord och det räckte för att Kina skulle ta hem segern i Online Nations Cup. Turneringens bäste poängplockare blev Caruana som fick ihop lika många poäng som Yu Yangyi, 7½, men på nio partier. Trots det bör Yu Yangyi ses som turneringens stjärna, så viktig var hans insats för Kina.

Nu får schackpubliken pusta ut till torsdag. Då är det dags för nästa stora onlineturnering: Steinitz Memorial, och den här gången är Magnus Carlsen med.

Slutresultat