Idel remier i SM-gruppen

Publicerad 17 juli, 2015 av Stellan Brynell

154Hans_Tikkanen_SM Jonny Hector-Pontus Carlsson remi
Pia Cramling-Emanuel Berg remi
Hans Tikkanen-Erik Blomqvist remi
Tiger Hillarp-Nils Grandelius remi
Axel Smith-Daniel Semcesen remi

Tiger Hillarp Persson öppnade med 1.b3 mot Nils Grandelius för att undvika de skarpaste teorisvängarna. Grandelius skötte mittspelet utmärkt och vann en kvalitet för en bonde och tycktes gå mot ytterligare en seger. Han hittade dock inte den bästa fortsättningen vilket lät Hillarp rädda sig in i ett remislutspel.
Emanuel Berg upprepade en variant i kungindiskt som han spelade två gånger i Visma Chess i Växjö för ett par veckor sedan. Det kan tyckas farligt men Pia Cramling satte honom inte på några svårare prov utan Berg kunde enkelt utjämna och till sist hamnade man i ett jämnt slutspel som slutade remi.
Jonny Hector överraskade Pontus Carlsson med 2.c3 mot sicilianskt. Carlsson valde en lite ovanlig variant, 5…Lf5, och då blandade Hector genast ihop dragföljden (6.Le3 ska spelas före Sa3) och Carlsson fick en klart fördelaktig ställning. I tidsnöden gick Carlsson med på en dragupprepning i en ställning där han utan risk kunde spelat på vinst. Kanske missade han att det var samma ställning tre gånger i hastigheten?
Axel Smith fick en liten fördel mot Daniel Semcesens Stonewall-uppställning. Jämnvikten rubbades dock aldrig riktigt så remislutet var logiskt.
I partiet mellan Hans Tikkanen och Erik Blomqvist uppkom ett väldigt skarpt slutspel där båda spelarna hade sina chanser. I 47:e draget hade Tikkanen en väldigt vacker vinstfortsättning (se diagrammet).
Till sist lyckades Blomqvist krångla sig in ett slutspel där Tikkanen inte kunde vinna trots en extrapjäs. Det var helt enkelt för få bönder kvar.
Klicka i fältet ovanför partivisaren för att byta parti och se Stellans sammanfattning för ytterligare kommentarer.

(Foto: Lars OA Hedlund)