Grandelius och Berg vann igen

Publicerad 13 juli, 2015 av Stellan Brynell

149Nils_Grandelius_SMPontus Carlsson-Axel Smith remi
Nils Grandelius-Daniel Semcesen 1-0
Tiger Hillarp-Hans Tikkanen remi
Emanuel Berg-Erik Blomqvist 1-0
Pia Cramling-Jonny Hector remi

Den andra ronden i SM-gruppen bjöd på flera spännande partier. Det gjordes många överraskande misstag men för publiken var underhållningsvärdet högt.
Pontus Carlsson spelade ett utmärkt mittspel mot Axel Smith och kunde inkassera en bonde och samtidigt byta ner till ett klart vunnet slutspel. I tidsnöden kladdade dock Carlsson till det och plötsligt var det inte så enkelt längre. Smith kämpade bra och slitet belönades till sist med en halv poäng.
Jonny Hector verkade utjämna enkelt mot Pia Cramling som svart i Engelskt. Han vann till och med en bonde men Cramling fick en del kompensation. Hector höll kanske allt för länge fast i sin merbonde och hamnade väldigt passivt. Cramling kunde vinna tillbaka den offrade bonden och dessutom en bonde därtill och syntes gå mot segern men Hector kunde slingra sig ur greppet och klara remi.
Daniel Semcesen kom helt fel som svart mot Nils Grandelius. Kungen fastnade i centrum och han fick flera bondesvagheter. Grandelius hade inga problem att forcera fram vinsten. En fallseger.
Emanuel Berg fick stora problem som vit i Sicilianskt mot Erik Blomqvist. Han lyckades krångla sig in i ett slutspel med vissa remichanser men plötsligt gjorde Blomqvist ett grovt misstag och rollerna var ombytta – nu var det Berg som hade vinstchanserna. Blomqvist kunde som det verkade inte ställa om sig utan gick under till sist. Med sådant flyt kan Emanuel Berg bli svårstoppad!
Tiger Hillarp Persson bestraffade Hans Tikkanens märkliga spel i Holländskt rejält och stod på total vinst. I tidsnöden hände dock underliga saker. Vi kommer in efter svarts 35:e drag. Övriga partier kan spelas igenom om man klickar på listen ovanför diagrammet. Mer kommentarer finns i Stellans sammanfattning.
(Foto: Lars OA Hedlund)