SM i schack 2026 spelas i Jönköping

Publicerad 18 oktober, 2024 av Ingemar Falk

Schack-SM 2026 spelas i Jönköping. Foto: Destination Jönköping

Schack-SM 2026 kommer att avgöras i Jönköping med speldatum 26 juni–5 juli. Det står klart sedan Sveriges Schackförbund och Destination Jönköping kommit överens och skrivit ett avtal.

Det blir första gången som schack-SM avgörs i Jönköping sedan tävlingen blev en turnering 1939. Tävlingarna kommer avgöras i Arenan och D-hallen i Idrottshuset .

Sveriges Schackförbund är arrangör av SM-tävlingarna och till sin hjälp har de den lokala schackklubben Jönköping Schacksällskap.

Håkan Jalling, ordförande i Sveriges Schackförbund. Foto: Lars OA Hedlund

– SM i Jönköping 2026 ser vi redan nu fram emot. Jönköpings geografiska läge i Sverige är perfekt för nationella evenemang och Idrottshuset ligger bra placerad i city nära till flertalet hotell, restauranger och butiker. Det blir ett perfekt läge för SM 2026, säger Håkan Jalling, förbundsordförande Sveriges Schackförbund.

I pressmeddelandet som gick ut nu på fredagsmorgonen uttrycker Destination Jönköping stor entusiasm över att få Schack-SM till staden.

– Detta ligger precis i linje med vad vi arbetar för, ett nationellt evenemang som lockar många deltagare under en längre period. Att det dessutom är en idrott som vi tidigare inte arbetat så mycket med gör att vi breddar evenemangsutbudet ytterligare i Jönköping, säger Daniel Tidstrand, evenemangsutvecklare på Destination Jönköping.

Vackra vyer i Jönköping. Foto: Destination Jönköping

Daniel Tidstrand fortsätter:

– Vår ambition är att deltagarna och medföljande ska passa på att uppleva Jönköping med omnejd i samband med evenemanget. Sveriges Schackförbunds årliga kongress kommer att arrangeras i samband med evenemanget vilket innebär ännu fler besökare till Jönköping i samband med SM i schack 2026. Vi ser fram emot att hälsa såväl deltagare som medföljare välkomna.

Sedan tidigare är det klart att Schack-SM nästa år, 2025, kommer att spelas i Uppsala.