Starkt stöd för Jalling vid årskongressen

Publicerad 6 juli, 2024 av Leo Brodin

Håkan Jalling blev omvald till Sveriges Schackförbunds ordförande. Foto: Lars OA Hedlund

Under söndagen höll Sveriges Schackförbund sin årskongress på Växjö Konserthus.

Håkan Jalling omvaldes enhälligt till ordförande och han är mycket nöjd med eventet av flera anledningar.

Det fanns sjuttiosju röster totalt och i år var sextionio av dessa på plats. Det är nittio procent och något man blir stolt över, viktigt för schackdemokratin.

Nitton av totalt tjugotre distrikt var närvarande. Det är ovanligt många och det var också tre distrikt som representerades av endast kvinnor, Södermanland, Småland och Göteborg. Det är något som är unikt. Det utsågs fyra nya hedersledamöter, Emilia Horn, Susanna Berg Laichiri, Robert Danielsson och Jan Ståhlberg. Horn och Danielsson var på plats och fick sina medaljer och hyllningar. Berg Laichiri och Ståhlberg får sina vid ett lämpligt tillfälle efter sommaren. Hittills hade Sveriges Schackförbund sedan grundandet 1917 utsett 55 hedersledamöter, den enda kvinnliga var Pia Cramling.

Schackgideon 2023 tilldelades Nils Grandelius för hans prestationer i World Cup och vinsten i Reykjavik Open, han var inte på plats men får priset senare.

Styrelsen presenterade också en proposition om nya stadgar och nya stadgemallar för föreningar och distrikt. Stadgarna har förberetts länge och nu blev de antagna.

Distrikten har haft idéer och synpunkter och innehållet har bollats fram och tillbaka. Allt har diskuterats och nu kändes det genomarbetat och färdigt.

En proposition om oförändrade medlemsavgifter antogs också.