Växjö SK vann första Swedish Chess Team Battle – får plats i Bundesliga

Publicerad 29 mars, 2020 av Ingemar Falk

Stormästarna Johan-Sebastian Christiansen och Jurij Solodovnitjenko var med i Växjö SK:s vinnande lag. Foto: Lars OA Hedlund

Urpremiären av onlineturneringen Swedish Chess Team Battle visade med eftertryck att schack-Sverige längtar efter tävlingar.

Hela 185 spelare från 10 klubbar deltog i lagtävlingen som vanns av Växjö SK. Förutom äran innebar segern att Växjö får en plats i onlineversionen av Bundesligan som rivstartat på internet och redan nu har elva (!) divisioner.

– Det blev lite tomt nu när allsvenskan blev inställd på grund av Corona, så det här inslaget var verkligen super. Som lagledare trodde jag inte vi skulle få sådan uppslutning men intresset var stort då Swedish Chess Team Battle kom från “officiellt” håll via schack.se, säger Växjös lagledare Ambjörn Alle Wåhlin.

Och nu blir det hastigt och lustigt Bundesligan för er.

– Det känns fantastiskt att få spela i Bundesliga! För vissa av oss som inte är absolut elit är det bara en dröm att få testa på nästa steg och få spela mot lag ute i Europa, säger Ambjörn Alle Wåhlin.

Ambjörn Alle Wåhlin hade mycket gott att säga om premiären av Swedish Chess Team Battle.

– Det var hög kvalitet på motståndet, även bland de lägre rankade. En av spelarna i vårt lag tyckte att det var riktigt kul att spela i lag online, och det gjorde att man kämpade extra mycket då man började bli trött.

Växjös lagledare Ambjörn Alle Wåhlin – och slutresultatet i Swedish Chess Team Battle. Foto: Lars OA Hedlund och Lichess

Växjö SK hade två stormästare i laget Johan-Sebastian Christiansen och Jurij Solodovnitjenko som båda till vardags spelar för laget i elitserien. Växjö vann tämligen klart före två andra elitserielag: Limhamns SK och Stockholms schacksällskap.

Värt att notera är att två av topp 6-lagen Uppsala SSS och Trojanska Hästen är inriktade på ungdomsschack – och juniorerna visade sig verkligen på styva linan när de fick chansen att spela onlineblixt mot de äldre.

– Vårt lag hade en snittålder på strax under 17 år i laget. 18 av 24 spelare var juniorer, berättar Trojanska Hästens lagledare Joel Sjöstrand.

De åtta främsta lagen är redan nu inbjudna till nästa omgång av lagtävlingen, som då heter Swedish Chess: div 1 Team Battle.

För söndagen den 5 april samma tid (klockan 18.15) blir det nämligen en division 2-serie.

Sex platser återstår och du anmäler dig i en tråd som skapats i Facebookgruppen Svenskt schack.

Slutresultat Div 1-lagen nästa omgång Nyhet: Div 2 startas