Avgörande möte mellan Vachier-Lagrave och Nepomnjatsjij

Publicerad 17 december, 2019 av Martin Lokander

Jan Nepomnjatsjij har chansen att ta sig till kandidatturneringen. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour.

[LIVE] 14.00 FIDE Grand Prix, semifinaler

Efter kvartsfinalerna står det nu klart att antingen Maxime Vachier-Lagrave eller Jan Nepomnjatsjij kommer kvalificera sig till kandidatturneringen, och det är passande så att de spelarna möts i semifinalen i Jerusalem. För Vachier-Lagrave räcker det med att vinna matchen, men Nepomnjatsjij kan behöva slå ut både MVL och vinna finalen för att kvalificera sig.

Kvartsfinalerna i Jerusalem kommer dock inte gå till historien som de mest händelserika partierna, och spelarna har fått utstå massiv kritik för de korta remierna som spelats. Endast David Navara lyckades vinna ett långparti, och det efter att ha spelat ut Dmitry Jakovenko i Sicilianskt.

I semifinalen får den sympatiske tjecken möta kinesiske Wei Yi som spelar sin sista turnering som junior. Wei Yi lyckades sätta rejäl press på Karjakin redan i långpartiet som vit, men Karjakin försvarade väl och höll remi. I första snabbschackspartiet höll dock inte Karjakin, men han lyckades komma tillbaka genom att själv vinna som vit. När Wei Yi slog dock tillbaka direkt med att vinna som svart vilket avgjorde kvartsfinalernas längsta match.

Nepomnjatsjij lyckades slå ut Wesley So efter att ha fått in en lång förberedelse i Anti-Marshall i Spanskt. Det hela ledde till ett slutspel med tunga pjäser där Nepomnjatsjijs pjäser var betydligt mer aktiva. Ian förvaltade fördelen väl och tog fördelen med sig in i ett vunnet tornslutspel.

Vachier-Lagrave tog enorma risker som svart i första snabbschackspartiet mot Andreikin och även om ställningen var suspekt passade komplikationerna fransmannen bättre. När Andreikin lät MVL befästa en springare på f4 var kungen alldeles för svag för att överleva. MVL kunde även kosta på sig att bjuda remi i en klart vunnen slutställning i andra partiet.