Oavgjort med mersmak mot Nederländerna

Publicerad 1 november, 2019 av Martin Lokander

GM Tiger Hillarp Persson var mycket nära att slå GM Erwin L’Ami. Foto: Lars OA Hedlund.

Sverige var lägre rankat på alla bord mot Nederländerna, som brukar tillhöra toppskiktet i internationella mästerskap. Slutresultet skrevs till 2-2 efter att samtliga partier slutat remi. Hur kommer det då sig att svenskarna var missnöjda efter partiet?

Hur är din syn på matchen mot Nederländerna?

Peter Bergström: Igår svarade jag att man får den tur man förtjänar. Och med det sagt så tycker jag vi hade lite oflyt. Det var en bra genomförd match. Båda svartpartierna såg bra ut tidigt och då stängde Jonathan och Nils ner sina partier med vitt. Även om det kanske blev onödigt spännande när Nils spelade lite slentrianmässigt i väntan på remin och plötsligt fick försvara sig väldigt exakt, vilket han gjorde bra. Tiger fick som sagt fördel tidigt men kunde inte riktigt knyta ihop säcken. Synd på ett riktigt bra parti. Och Eriks parti var lite svårt att följa eftersom livesändningen dog. Vi visste att han stod bra, men även där visade det sig till sist inte räcka ända in i kaklet. Allt som allt oavgjort med mersmak mot en betydligt högre rankad motståndare. Visar att vi har chansen mot vem som helst.

[VIDEO] Repris från Deniz Armans TV-sändning i samarbete med schack.se

Titta på European Team Championship 2019 – Round 6 [Stream in Swedish/Svenska] från FedaMaster på www.twitch.tv

Även damerna är förmodligen missnöjda med sin knappa 1½-2½-förlust mot Slovakien. Pia Cramling visade sin klass genom att vinna sitt sjätte (!) raka parti på bord 1. När Borislava Borisova fick sin första halvpoäng behövdes endast en remi till för att få en oavgjord match, och den såg Ellinor Frisk länge ut att fixa. Tyvärr var olyckan framme kort efter tidsnöden var avklarad när svarts dam tilläts penetrera ställningen. Anna Cramling Bellon kom tidigt snett i sitt parti och var aldrig riktigt nära att återhämta sig.

I toppen höll sig Ryssland kvar i ledningen genom att spela 2-2 mot Tyskland i öppna klassen, och i damklassen körde ryskorna över Polen med hela 4-0. De ryska damerna kan med seger imorgon säkra guldet en rond i förväg. De ryska herrarna har det dock tuffare, då de imorgon ställs mot andrarankade England. Märkligt nog möter både det svenska herrlaget och damlaget Nordmakedonien på fredagen.

Vad har du för tankar inför matchen med Nordmakedonien?

Peter Bergström: I matchen imorgon går vi för vinst, helt klart. Vi är favoriter på pappret och ska ”bara” omsätta det i praktiken också. Spelar vi som vi gjort tidigare i turneringen bör det gå vägen.

LOTTNING & RESULTAT: [Öppna klassen] [Damklassen]