Damerna krossar med 4-0 i lag-EM i schack

Publicerad 28 oktober, 2019 av Martin Lokander

Närmast från kameran: Siv Bengtsson, Anna Cramling, Ellinor Frisk och Pia Cramling. Foto: www.euro2019.ge

De svenska damerna hade en skakig inledning på Lag-EM, men mot Belgien visade de upp sig från sin bästa sida. Det blev en total överkörning med 4-0. Hur gick det till, och hur gick det för herrarna i sin jämna match mot Österrike?

För familjen Cramling var framgångsreceptet Kan-varianten i Sicilianskt. Både Pia på bord 1 och Anna bord 3 använde sig av Kan-varianten, och efter 15 drag stod båda klart bättre ur öppningen. Pia fick ett starkt övertag och tog kontroll från början till slut, samtidigt som Anna visade hur starkt ett angrepp kan bli med olikfärgade löpare i mittspelet.

Ellinor Frisk spelade ut sin motståndare rejält i rond 4. Foto: Peter Bergström

Även Ellinor Frisk och Siv Bengtsson imponerade stort. Frisk fick ett klart positionellt övertag tidigt och förvaltade fördelen väl. Partiet kommenteras nedan. Bengtsson spelade ut sin motståndare i ett spanskt mittspel och manövrerade mycket tålmodigt ut sin motståndare. Det var helt enkelt en perfekt utskåpning från de svenska damerna.

De svenska herrarna var dock illa ute mot Österrike, som var jämnstarka på pappret. Nils Grandelius fick ingenting ur öppningen mot Markus Ragger, och i mittspelet var det snarare Ragger som tryckte för fördelen. Till slut lyckades Ragger vinna en bonde, men Nils styrde mot ett slutspel där alla bönder var på samma sida och då var det svårt att förvalta bonden.

Tiger Hillarp var dock mycket illa ute mot Valentin Dragnev. Ett tidigt h2-h4 besvarades med ett Volga-liknande bondeoffer, men Tiger saknade tillräckligt med kompensation. Just när vits b-bonde skulle promoveras fick Tiger in en taktisk finess som räddade remi, vilket skulle visa sig vara avgörande för matchen. Jonathan Westerberg kom nämligen dåligt direkt ur öppningen på bord 3, vilket inte gick att reparera.

Westerberg, Grandelius, Blomqvist och Hillarp stod för 2-2 mot Österrike. Foto: Peter Bergström

Matchhjälte blev i stället Erik Blomqvist som tog på sig en Hedgehog-ställning på bord 4 och sakta men säkert spelade ut sin motståndare. När svart fick spela …d5 och …e5 och ta över centrum var vits ställning redan mycket dålig, och Erik spelade ett felfritt parti. Därmed skrevs slutresultatet till 2-2.

[REPRIS] Deniz Arman kommenterar svenskarnas partier i rond 4
Titta på European Team Championship 2019 – Round 4 [Swedish Stream, Svenska] från FedaMaster på www.twitch.tv

KL 12.15: LIVE-TV, LAG-EM: [Öppna klassen: Sverige–Israel] [Damklassen: Sverige–Kroatien] [Alla matcher] [Visas också på schack.se/fedamaster]
LOTTNING & RESULTAT: [Öppna klassen] [Damklassen]