Svenskar i franska ligan

Publicerad 3 juni, 2019 av Axel Smith

I slutet av maj deltog tre svenskar i franska ligan: Pia Cramling och Carl Johan Ribbegren för Monaco och undertecknad (Axel Smith) för Philidor Mulhouse. Top12 (den högsta divisionen) spelades i Brest i det nordvästra hörnet av landet, trots att inget av lagen kom därifrån. Den lokala politikern kunde inte dölja stoltheten i sitt invigningstal, som drog ut på tiden tills sorlet i spellokalen överröstade honom. Ronden startade till sist, med ett par spelare från världseliten, stormästare från hela världen och framför allt en drös unga indier.
Ett par dagar senare kom politikern tillbaka för ytterligare ett tal, men då nöjde han sig med tre ord: ”Svart startar klockan”.

Turneringens dråpligaste avslutning var följande:

Pia gjorde en god insats och slog bland annat Jurij Solodovnitjenko (bilden), men det räckte inte för att rädda kvar Monaco från nedflyttning.
Mulhouse kom på tredje plats, men mitt resultat var inget att skriva hem om. De flesta segrarna togs vid blixtborden i Jardin Luxembourg i Paris på väg dit, då min motståndare till sist fick slut på förklaringar till förlusterna och undrade om jag spelade i klubb. ”Du kanske till och med har 2000 i elo?”
Och efter sista ronden lyckades jag till sist slå den 14-årige indiern Nihal Sarin (11:a i blixt-VM) i ett blixtparti. Att det var efter ett 20-tal försök gör det kanske mindre imponerande.

Vid avslutningsbanketten var politikern tillbaka – denna gång med ett underfundigt tal med ordvitsar som inte riktigt går att återge på svenska, men med konklusionen att staden ska göra vad den kan för att få dit Top12 för tredje året på rad. Han fick varma applåder.