VM-matchen: De märkliga beslutens dag

Publicerad 16 november, 2016 av Sverrir Thór

Hur gick det här till, var det nog många som frågade sig efter det fjärde partiet i VM-matchen mellan Magnus Carlsen och Sergey Karjakin i New York. Ett parti där världsmästaren till synes fick en stor fördel till skänks men återigen visade sig oförmögen att vinna. Partiet var till karaktären helt olikt dem vi tidigare sett i matchen men påminde dock om det tredje partiet i att världsmästaren tryckte på och utmanaren försvarade sig exemplariskt.

Man kan säga att båda spelare slog schackvärlden med häpnad i partiet. Karjakin genom sitt märkliga beslut att frivilligt ge bort sin vitfältslöpare, något de flesta schackspelare lär sig tidigt att man inte ska göra i spanskt parti (ja, det blev spanskt för tredje gången i rad). Han hamnade under ordentlig press och världsmästaren såg ut att gå mot en enkel vinst. Carlsen valde dock att inte spela den kanske skarpaste fortsättningen utan förenklade till slutspel som för all del såg ut att vara vinst. Inget fel på det beslutet men när sedan Karjakin slängde fram sin g-bonde i vad som såg ut att vara ren desperation så var det världsmästarens tur att slå schackvärlden med häpnad.

Han började spela avvaktande och verkade inte ha någon tydlig plan för hur han skulle avsluta partiet utan satsade allt på ett kort. Kungen skulle ut till damflygeln där Karjakins svaga bönder verkade vara ett enkelt byte. Det såg ändå ut att vara en bra väg att gå men eftersom Carlsen bestämde sig för att hålla bönderna på kungsflygeln kvar så skapade han en struktur för utmanaren att klamra sig fast vid. Karjakin, som för andra partiet i rad visade prov på en fantastisk förmåga att försvara sig (och utropades i social media till Rysslands nästa försvarsminister), kunde bygga en fästning och den visade sig inte vara något fuskbygge.

I efterhand ett märkligt beslut av världsmästaren som för andra gången i rad i matchen visade sig vara mänsklig.

När fyra partier har spelats står det 2-2 i matchen och spelarna går in i andra vilodagen med ett antal funderingar. Karjakin kan nog inte fortsätta ge Carlsen fördel och förlita sig på sin försvarsförmåga och världsmästaren är nog lite förbryllad över sin oförmåga att förvalta de fördelar han har fått till skänks av Karjakin. Nog är det dock utmanaren som känner sig bättre till mods efter de två senaste partierna.

Femte partiet spelas imorgon, torsdag, klockan 20 svensk tid.

VM-matchens hemsida

Ställningen i matchen
Carlsen 2
Karjakin 2