Kristallens SK mästare i Kadettallsvenskan 2024

Publicerad 11 augusti, 2024 av Ingemar Falk

Team Kristallen med guldhattar, vinnare av Kadettallsvenskan 2024. Foto: Privat

Det blev Stockholmsklubben Kristallens SK som tog hem segern i finalen av Kadettallsvenskan som avgjordes i helgen i Göteborg.

Och det blev precis så jämnt i guldkampen som lottningen hade lovat med en direkt avgörande match mellan Kristallen och Lunds ASK i sista ronden medan arrangerande SS Manhem tog hem bronset.

Inför slutrundan hade både Kristallen och Lund vunnit alla sina matcher, men Stockholmsklubben hade bättre särskiljning och då räckte det med oavgjort, 3–3, för att vinna Kadettallsvenskan.

Det var Lund som startade starkast med vinster genom Theodor Stedman och Nathan Preman. Nu satt Skånelaget i förarsätet, även om Kristallen kom närmare efter vinst av Marek Religa och remi i mötet Dawen Wang–Melvin Ral Lustig.

Nu skulle allt avgöras på de två lägre borden, fem och sex.

– Läget var så att vi behövde 1,5 poäng på de två partierna. Det var verkligen en kamp som Lund bjöd upp till, säger Kristallens lagledare Lars Wålinder.

Kristallen kom ett steg närmare guldet efter en vinst på femte bordet mellan Axel Grettve Odenfors, Kristallen och Elsa Andersson, Lund. Det partiet var en Evansgambit som gick så här:

Med Axel Grettve Odenfors vinst hängde det på sista bordet. Men efter att Lundspelaren Björn Bodin fick ställa in vinstförsöken mot Rishi Viswanathan med remi som följd på bord sex slutade matchen 3-3. Därmed blev Kristallen mästare i Kadettallsvenskan 2024, knappt före Lunds ASK.

Vad var det som till slut vägde över till er sida?
– Vi gjorde en mycket bra laginsats och spelade bra över hela helgen, och så var det starkt av spelarna att hålla ända in i mål nu när finalmötet mot Lund blev så jämnt, säger Kristallens lagledare Lars Wålinder.

Helgens seger i Kadettallsvenskan var Kristallens första triumf i serien på 25 år. Klubben vann Kadettallsvenskan senast 1999, och har nu återtagit toppositionen i Sverige – med råge. Kristallen är ju också regerande mästare i Juniorallsvenskan.

Hur förklarar man er starka ställning i svenskt ungdomsschack?
– Hela grunden ligger i vår framgångsrika juniorverksamhet, och där också ungdomar får chansen att utvecklas ytterligare med extra träningsdagar. Dessutom är många ute och tävlar i individuella tävlingar, vilket gör hela truppen starkare, säger Lars Wålinder som slutligen vill berömma Manhem för ett fint arrangerat evenemang.

SS Manhem anordnade bra tävlingsförhållanden i Schackcentrum i Göteborg och fick också ett brons som belöning.

Slutställningen

PlKlubbSpVOFPoPP
1Kristallens SK5410924
2Lunds ASK5410920½
3SS Manhem5302616
4Wasa SK5203411½
5Örgryte SK51042
6Kålltorps SS50050
PP=Partipoäng, särskiljning. Se hela resultatlistan.
Slutresultat