Stormästare kastas ut ur spanska ligan sedan en mobil hittats på toaletten

Publicerad 15 oktober, 2024 av Ingemar Falk

Kirill Shevchenko, född i Ukraina men nu spelande för Rumänien, misstänks för schackfusk. Foto: Wikipedia

Stormästaren Kirill Shevchenko, född i Ukraina men nu tävlande för Rumänien, misstänks för schackfusk i samband med seriespelet i spanska ligan.

Misstankarna föddes i lagtävlingens första och andra rond när Shevchenko – som är rankad 69:a i världen – började gå ovanligt mycket på toaletten under partierna.

Snart gjordes upptäckten att det fanns en mobiltelefon på just den toaletten som Shevchenko besökte. På mobilen fanns en lapp klistrad med handskriven text:

”Rör inte! Telefonen lämnades för att gästen skulle svara i den under kvällen!”

Efter fyndet beslagtog domaren mobilen och jämförde lappen med Shevchenkos handskrivna schackprotokoll. Både handstilen och bläcket var mycket likt.

Domarstaben konfronterade Kirill Shevchenko med fyndet, men den rumänske stormästaren förnekade all kännedom om både lappen och mobilen. Samtidigt hade han ingen bra förklaring till att han så ofta besökte just den toaletten där mobilen försvann. En spelare i lokalen vittnar om att när toaletten var upptagen så väntade Shevchenko utanför trots att andra toaletter var lediga.

Då mobiltelefoner kan ha schackappar med datorer är mobilerna helt förbjudna i schacktävlingar för att undvika spelarfusk.

Med stöd av bevisen som kom fram beslutade huvuddomaren Oscar Bruno de Prado Rodriguez att kasta ut Kirill Shevchenko ur tävlingen. de Prado Rodriguez sammanfattar:

  • I ljuset av de bevis som samlats in under utredningen är min fasta övertygelse att denne spelare (Shevchenko red anm.) har använt mobiltelefon under partierna, samt att han ignorerade mina begäran om att meddela mig när han lämnade rummet, i strid med FIDE:s regler. Därför beslutar jag om dessa påföljder:
    • Att förklara de två spelade partierna som förlorade för Shevchenko, i rond 1 mot Bassem Amin, och i rond 2 mot Francisco Vallejo Pons, baserat på FIDE-regel 12.8 som förbjuder användning av mobila enheter. De två motståndarna i rond 1 och 2 vinner sina partier.
    • Att utesluta Kirill Shevchenko från tävlingen då detta anses vara en mycket allvarlig överträdelse av regel 19.9.9.
    • En fullständig rapport, med alla bevis, kommer att lämnas in till FEDA: tekniska kommitté för domare och FIDE:s etiska kommitté.

Sedan domarens beslut har också Kirill Shevchenkos spanska lag, CA Silla, uteslutit honom ur klubben.

Frågan är nu om spanska ligan är befriad från fler skandaler. Chessdom publicerade på måndagen uppgifter att en andra mobiltelefon hittats.

– Två telefoner har hittats under tävlingen. Den andra är en Motorola utan SIM-kort. Nu kommer polisen att ingripa för att hitta den verkliga ägaren. Om det är Shevchenko eller någon nära honom kommer allt att vara enkelt. Men om den tillhör en annan deltagare kommer komplikationerna att bli stora, säger Federico Marin i artikeln.

”Trodde han var magsjuk”

Bassem Amin, som representerar Stockholmsklubben Wasa SK i Sverige, mötte Shevchenko i det första partiet och tyckte att rumänen betedde sig märkligt.

I ett uttalande som publicerats på chess.com säger Bassem Amin:

– Jag skulle säga att saker började bli märkliga vid det sjätte draget. Han gjorde sitt drag och lämnade spellokalen i mer än 10 minuter, och detta upprepades många gånger i de följande dragen. Jag trodde att han var magsjuk. Men vid något tillfälle bestämde jag mig för att gå ut och se var han var, och han stod utanför toaletten. När han såg mig gick han tillbaka till spellokalen. Och sedan, vid något tillfälle i partiet, slutade han gå ut tills partiet var över.

Partiet slutade remi, men Bassem Amin säger att han är chockad över uppgifterna som senare framkommit gällande Kirill Shevchenko.

– Generellt försöker jag att inte tänka för mycket på att någon kanske fuskar, för då kan man egentligen inte spela. Men när det hände många gånger var det verkligen inte bra, speciellt eftersom han, när han kom tillbaka till brädet, spelade väldigt snabbt och riktigt bra, säger Bassem Amin.

Kirill Shevchenko var med i Schack-OS i Budapest i september där hans Rumänien kom på 17:e plats. Det svenska laget mötte Rumänien i den tredje OS-ronden och vann med 2.5–1,5 sedan Erik Blomqvist besegrat just Shevchenko.

Se Shevchenkos partier

Här är de två partierna som Shevchenko spelade i spanska ligan innan han utestängdes: