Varnar för översvämningar i OS-staden Budapest

Publicerad 15 september, 2024 av Ingemar Falk

Margaret Island ligger mitt i Donau i OS-staden Budapest. Arkivbild. Foto: Wikimedia commons

Media i Ungern går nu ut med varningar till allmänheten, då Donau som rinner igenom Budapest kan stiga med upp till åtta meter.

Just nu spelas Schack-OS i staden och översvämningarna kan ställa till det för OS-lag som bor på hotell på Margaret Island. Ön riskerar nämligen att bli avskuren där den ligger mitt i Donau.

Kinas lag överväger att flytta, men australiensarna som bor på samma ö tar det mer skämtsamt, rapporterar Ian Rogers på X:

Ian Rogers inlägg på X.

Det är stora nederbördsmängder i Mellaneuropa som får Donaus vattenlinje att höjas rejält. Enligt Daily News Hungary kommer vattennivån i Donaus höjas med minst en meter per dag med start på måndagen. Den högsta nivån i slutet av nästa vecka kan vara hela åtta meter, skriver Daily News Hungary som också berättar att vägar stängs av och att man placerar ut sandsäckar på Margaret Island för att stoppa vattnet.

I Sverigelägret bevakar man situationen, då transporter mellan hotell och spellokal kan påverkas av avstängningar.

– Inget sånt oväder har nått hit än, meddelar förbundskaptenen Peter Bergström på SMS. Här i Budapest regnar det, lite men inget överdrivet. Men man följer utvecklingen längre norrut i Europa, och det kan ju komma hitåt också.

Redan innan har vissa lag haft problem att ta sig till spellokalen. Häromdagen valde norske världsettan Magnus Carlsen att ta cykeln (!) till OS-arenan, och han vara bara minuter från att komma försent och bli diskad.