Ukraina kan räkna med Sveriges stöd när FIDE röstar om Ryssland och Belarus

Publicerad 20 september, 2024 av Ingemar Falk

Ukrainas ambassad vände sig till Sveriges Schackförbund inför omröstningen på FIDE-kongressen om att lätta på sanktionerna för Ryssland och Belarus. När Ukraina fick reda på det starka stöd som landet får av svenskt schack var det en lättad kulturattaché som sa: ”Er solidaritet betyder oerhört mycket för oss”. Foto: FIDE/Mark Livshitz

Oron i Ukraina växer inför helgens FIDE-kongress då det ska röstas om Kirgizistans motion att lätta på sanktionerna mot Ryssland och Belarus.

Kulturattachén Oleksandr Shchadylo på Ukrainas ambassad tog på fredagen kontakt med Sveriges Schackförbund via redaktionen på Schack.se, och påminde om det öppna brev som Ukraina skickat till FIDE inför omröstningen.

”Ukrainas ambassad i Sverige uttrycker sin djupa oro över planerna för FIDE:s generalförsamling, som kommer att äga rum den 21 och 22 september 2024 i staden Budapest, att överväga frågan om fullständig återställning av de nationella schackförbundens rättigheter för Ryssland och Belarus”, skriver Oleksand Shchadylo och fortsätter:

”Vi vänder oss till Sveriges Schackförbund med en begäran om att stödja vår ståndpunkt och uttala sig mot återställningen av de ryska och belarusiska schackförbundens rättigheter vid FIDE:s generalförsamling. Att tillåta representanter för dessa länder att delta i internationella tävlingar under sina nationella flaggor skulle legitimera deras regeringars aggressiva handlingar, vilket strider mot de värderingar om fred och samarbete som den internationella schackgemenskapen upprätthåller”.

”Vi uppskattar djupt ert stöd och er solidaritet med Ukraina i dessa svåra tider. Vi litar på ert stöd för att motsätta er alla försök att återintegrera ryska och belarusiska schackspelare i den internationella idrottsarenan under sina nationella flaggor.”

Och svaret svenskt schack kan ge till Oleksandr Shchadylo, Ukrainas ambassad och till hela ukrainska folket är detta:
Sveriges Schackförbund säger skarpt nej till alla antydningar om att lätta på sanktionerna mot Ryssland och Belarus och kommer att rösta emot Kirgizistans motion om att släppa in Ryssland och Belarus.

– Alla andra nordiska länder står enade i den här frågan. Ingenting har förändrats sedan Ryssland startade aggressionskriget mot Ukraina – vi tar fortfarande avstånd från Rysslands invasionskrig och kommer att stå bakom sanktioner mot Ryssland och Belarus, säger Sveriges Schackförbunds ordförande Håkan Jalling som är på plats i Budapest och kommer att lägga Sveriges röst på FIDE-kongressen.

När kulturattachén Oleksandr Shchadylo får läsa artikeln som tidigare publicerats på schack.se om att Sverige säger tydligt nej till att lätta på sanktionerna svarar han lättat:

– Vi känner djup tacksamhet för Sveriges Schackförbunds orubbliga stöd till Ukraina under dessa utmanande tider. Er solidaritet betyder oerhört mycket för oss.

Läs mer: Sverige säger tydligt nej till att lätta på sanktionerna mot Ryssland & Belarus