Sverige utklassningsvann igen – ligger delad fyra

Publicerad 12 september, 2024 av Ingemar Falk

FIDE:s OS-fotografer envisas med att plåta svenskarnas ryggar. Här är en bild från Sveriges match mot Luxemburg. Foto: FIDE/Mark Livshitz

Poängen strömmar in för svenska herrlaget i öppna klassen i Schack-OS i Budapest.

4–0-segern i premiären mot Namibia följdes upp med 3,5–0,5 mot Luxemburg.

Nu stpr Sverige på full pott, 4 poäng, och har tagit 7,5 av 8 partipoäng. Endast tre lag kan visa upp ett bättre facit med två raka 4–0-segrar. De är Indien, Slovenien och Georgien.

Okej, det är förstås väldigt tidigt i OS-turneringen än, men det gäller att vara på tårna från start. Något som sjätteseedade Norge bittert erfara när det bara blev 2–2 mot Kanada. Norska världsettan Magnus Carlsen spelade inte på torsdagen heller. Frågan är om han kliver in i laget i tredje rundan eller fortsätter att bida tiden på hotellrummet i förhoppning om att hans lagkamrater ska slå sig fram till matcher mot topplagen. Fast just nu är Norge en bit därifrån.

Det blev ett tungt poängtopp för Norge i matchen mot Kanada. Närmast kameran sitter Johan-Sebastian Christiansen (2661) som förlorade det sista partiet, ett damslutspel mot Shawn Rodrigue-Lemieux (2509). Foto: FIDE/Michal Walusza

I matchen mot Luxemburg var det ett spännande ”svenskmöte” att se fram emot mellan Nils Grandelius och Michael Wiedenkeller. Det partiet slutade lite snöpligt när Wiedenkeller förlorade på tid i 32:a draget. Grandelius stod bättre, men det var mycket kvar att spela om.

Segrar blev det också för IM-spelarna Martin Lokander och Milton Pantzar. Lokander spelade sig fram till vinstställning som svart efter knappt 30 drag. Datorn visade på en snabb vinst med 27… Lxd3, men svensken valde en annan fortsättning. Det blev seger till slut, men det dröjde ytterligare 17 drag.

För Milton Pantzar blev det en favorit i repris. Liksom i första ronden fick han ett klart övertag efter bara några drag. Motståndaren Marc Mertens kämpade tappert, men Pantzars vinst var aldrig i fara.

I tredje ronden på fredagen klockan 15.00 väntar ett klart tuffare motstånd. Då möter Sverige 20:e seedade Rumänien som bland annat har ukrainaren Kirill Sjevtjenko i laget.

Kirill Sjevtjenko. Foto: FIDE/Maria Emelianova

Sjevtenko ledde Ukraina till guld i lag-EM 2021, men har under Rysslands invasionskrig blivit rumänsk spelare på FIDE-listan.

Sjevtjenko med 2673 i elorating och Bogdan-Daniel Deac (2680) blir en fruktad duo på toppborden i matchen mot Sverige. Nu blir det upp till bevis för svenskarna.

Resultat, rond 2

🇱🇺 Luxemburgvs.  🇸🇪 Sverige½–3½
IM Wiedenkeller, Michael2406GM Grandelius, Nils26530–1
IM Berend, Fred2230GM Hillarp, Tiger2457½–½
WGM Berend, Elvira2219IM Lokander, Martin24690–1
Mertens, Marc2120IM Pantzar, Milton24370–1
  • Resultat, övriga nordiska länder
    🇨🇦Kanada vs. 🇳🇴Norge | 2–2
    🇧🇴Bolivia vs. 🇩🇰Danmark | 1½–2½
    🇮🇸Island vs. 🇮🇳Indien | 0–4
    🇫🇮Finland vs. 🇦🇿Azerbajdzjan | ½–3½
    🇫🇴Färöarna vs. 🇹🇷Turkiet | 1–3

Lottningen, rond 3

  • Fredag, kl 15.00:
    🇷🇴Rumänien vs. 🇸🇪Sverige
    🇨🇴Colombia vs. 🇳🇴Norge
    🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿England vs. 🇩🇰Danmark
    🇩🇴Dominikanska repub. vs. 🇮🇸Island
    🇯🇴Jordanien vs. 🇫🇮Finland
    🇵🇸Palestina vs. 🇫🇴Färöarna

Svenskarnas partier mot Luxemburg

15.00: Live & resultat Danske Bank sponsrar svenskt schack