Svenska herrarna vann OS-matchen där allt hände

Publicerad 17 september, 2024 av Ingemar Falk

Martin Lokander vann övertygande sitt parti, men den resterande vägen mot svenska segern blev minst sagt krokig. Foto: FIDE/Maria Emelianova

Det blev dramatiskt när Sveriges herrar mötte Förenade Arabemiraten i öppna klassen i Schack-OS i Budapest på måndagen.

SVenskarna var favoriter och Martin Lokander vann smärtfritt på det tredje bordet. Sedan började emellertid problemen att hopa sig.

Erik Blomqvist hamnade i förlustställning mot och fick till slut ge sig mot 2200-spelaren Sedrani Ammar.

Milton Pantzar var också i underläge och det såg inte heller ljust ut för Nils Grandelius mot Saleh Salem (2631) på förstabordet.

Då kom vändningen.

Milton Pantzars motståndare Ibrahim Sultan står helt överlägset med bara ett drag kvar till tidskontrollen. Sultan har åtta minuters betänketid kvar – och drar 40.Se5?? Ett remarkabelt misstag. Efter Pantzars svar 40… Dxa2 tvingas Sultan ge upp direkt då schack matt följer.

2–1 till Sverige, och nu behövde Nils Grandelius “bara” klara remi för svensk seger i matchen. Det finns bara ett problem – Grandelius står på klar förlust.

Efter Grandelius drag 62.d7 dömer datorn ut svenskens ställning helt. Men i praktiskt spel är det inte lika enkelt. Trots få pjäser kvar finns det tricks kvar på brädet, och baske mig Saleh Salem går in i fällan när han tillåter springargaffeln med 67.Se6 i tron att hans f-bonde ska avgöra.

Men det är en synvilla, för även om Saleh Salem kan ta Nils Grandelius springare i 70:e draget är ställningen helt remi.

Därmed slutar matchen med 2,5–1,5.

🇸🇪 Sverigevs.🇦🇪 Förenade ArabemiratenElo2½–1½
Grandelius, Nils2653Salem, A.R. Saleh2631½–½
Blomqvist, Erik2491Ammar, Sedrani22260–1
Lokander, Martin2469Ahmed, Fareed20611–0
Pantzar, Milton2437Sultan, Ibrahim22061–0

Alla partierna

Sverige som kom undan med blotta förskräckelsen i denna match ligger nu på en 47:e plats i sammandraget i öppna klassen. Laget har samlat ihop 8 poäng på de 6 ronderna, och har en poäng upp till en topp 20-placering.

Tabellen toppas av Indien på maximala 12 poäng. Försprånget till de närmaste förföljarna Kina, Vietnam och Iran är en poäng.

Ett stort pressuppbåd bevakar världsettan Magnus Carlsens första drag i partiet mot Irans Parham Maghsoodloo. Det partiet slutade remi och Iran vann matchen med 2,5–1,5. Norge är därmed på 17:e plats på 9 poäng. En poäng mer än Sverige. Foto: FIDE/Michal Walusza
Hos media finns det alltid en speciell aura kring underbarn. Intresset hos världspressen var stort när Argentinas stortalang, den 10-årige IM-spelaren Faustino Oro (elo 2434), gjorde det första draget i matchen mellan Kina och Vietnam. Foto: FIDE/Mark Livshitz
15.00: Live & resultat Danske Bank sponsrar svenskt schack