Så hjälpte Sverige fram Yolander till FIDE-posten efter kaotisk röstning

Publicerad 21 september, 2024 av Ingemar Falk

Yolander Persaud från Guyana och mötesordförande Roberto Rivello. Foto: FIDE/David Llada och FIDE:s youtubekanal

Det tog sex timmar för kongressen att välja Yolander Persaud till ny ordförande för FIDE:s Etik- och disciplinnämnd. Valet blev ett historiskt nederlag för proryska krafter inom FIDE och här spelade Sverige en viktig roll.

Det var annars en lördag i Budapest när allt gick fel med FIDE:s logistik – och tekniken. För första gången skulle elektronisk röstning användas för att – som det hette – skynda på kongressen.

Det gick sådär.

När den elektroniska röstningen var klar gällande valet till ordförande för FIDE:s Etik- och disciplinnämnd hade bara 122 av de 176 deltagarna lyckats logga in. Dessa 122 hade avlagt totalt 220 (!) röster. Skratten ekade i lokalen när mötesordförande Roberto Rivello redovisade siffrorna.

– Vi får ta det på det traditionella viset med röstlappar, blev hans besked.
– Men först tar vi en paus på 30 minuter, eller vänta, vi säger 40 minuter.

En och en halv timme senare hade kongressen fortfarande inte återsamlats.

Till slut kunde den traditionella röstningen börja. Alla delegater i bokstavsordning utifrån det land de representerade skickades in en och en i röstningsrummet. Det tog sin tid.

En av de tre kandidaterna – Babur Tolbaev – kom sist och slogs ut. Nu skulle en ny röstningsomgång starta för de två slutkandidaterna, Yolander Persaud från Guyana och den proryske rumänen Daniel Florea.

Och så började hela proceduren om där delegaterna fick gå iväg och rösta en och en.

När tittarna på Youtube och delegaterna på plats hade väntat i sex timmar kom så äntligen beskedet från podiet. Alla väntade spänt, och…
”Vi redovisar inget resultat nu. Bussarna har kommit och åker nu klockan 20.30. Vi kommer att presentera resultatet på FIDE:s hemsida”.

Ridå.

Trötta och hungriga delegater fick lomma iväg till bussen och sedan invänta resultatet. Senare på kvällen presenterades det.

Yolander Persaud, schackspelare och advokat, blir ny ordförande i FIDE:s Etik- och disciplinnämnd. Hon fick 86 röster, medan motkandidaten Daniel Florea, fick 75.

Ett resultat Sveriges Schackförbunds ordförande Håkan Jalling är mycket nöjd med.

Sveriges Schackförbunds ordförande Håkan Jalling var på plats på FIDE-kongressen i Budapest. Foto: FIDE

– Den FIDE-posten kräver mycket integritet och oberoende. Daniel Florea som är prorysk skulle vara direkt olämplig som ordförande.

Johan Sigeman var också kandidat till ordförandeposten. Han hoppade dock av kandidaturen i torsdags.

– Det var av rent taktiska skäl för att hålla borta proryssar på topposter inom FIDE. Johan Sigeman och Yolander Persaud hade tagit röster av varandra, vilket hade missgynnat båda. Nu valde Sigeman att kliva av för att öka Yolander Persauds chanser att vinna. Det var hjältemässigt gjort av Sigeman. Det här var ett ordförandeval som blev ett strategiskt spel och till slut blev utfallet det bästa vi kunde få, säger Håkan Jalling.

Den grekiske FIDE-profilen George Mastrokoukos påminde om det unika som hände på lördagen, att Yolander Persaud valdes – och inte proryske Daniel Florea. Mastrokoukos skrev på X:
”Detta är den första viktiga röstningen som Ryssland förlorat på kongressnivå på 30 år. Minst. Låt detta sjunka in”.

Englands delegat Malcolm Pein kallade dagens röstning för en fars. Vad säger du själv om röstningen?
– Det var mycket svagt ordnat, svarar Håkan Jalling Den elektroniska röstningen ballade ur helt. Det är komplicerade system för att hålla din röst hemlig, och tekniken måste testas noga innan. Men detta funkade ju inte alls.

Men det som funkade var det strategiska spelet mot Ryssland med Johan Sigeman i en dold hjälteroll.

Johan Sigeman. Foto: FIDE

FIDE-kongressen fortsätter på söndagen. Då ska Kirgizistans motion om att slopa alla sanktioner mot Ryssland och Belarus behandlas. Det kan bli en ny förlust för Ryssland, och en seger för Ukraina och schackvärlden.