OS-bonusen: Sverige får en plats i World Cup

Publicerad 27 september, 2024 av Ingemar Falk

Svenska herrlaget i öppna klassen. Sveriges Schackförbund.

Sveriges 30:e plats i Schack-OS i öppna klassen kommer med en fin bonus nästa år. Med placeringen i Budapest har svenskt schack nämligen säkrat en plats för en av sina OS-spelare i individuella World Cup 2025 i öppna klassen, enligt nya FIDE-regler.

Den platsen känns vikt åt Sverigeettan Nils Grandelius – men skulle han lyckas kvala in till World Cup via en annan väg som till exempel ett europamästerskap, ja då går OS-platsen till en av de andra svenska spelarna i öppna laget. Det skulle i såna fall innebära att vi har två svenska spelare i nästa World Cup.

Tyvärr för Sveriges del hamnade damlaget för långt bak i Schack-OS (46:e plats) för att en svensk spelare skulle få en plats i damklassen i World Cup. Sverige tillhörde visserligen de topp-50 länderna som garanterades en plats, men Europa kunde bara få 20 av dessa – och så högt upp var inte de svenska damerna bland europeiska lagen

Pia Cramling och andra svenskar får nu försöka hitta andra vägar att nå World Cup. Här kan du läsa mer om hur uttagningarna till World Cup är utformade.

Länk: Lagen som ordnade World Cup-plats via OS-placeringen.