Lettisk schackspelare trakasserade kvinnor –stängs av i fem år

Publicerad 18 september, 2024 av Ingemar Falk

Sexuella trakasserier ledde till lång avstängning för den lettiske schackspelaren. Foto: Lars OA Hedlund

En schackspelare från Lettland skickade brev till ett dussintal kvinnliga schackspelare – bland dem en 14-årig flicka – med sexuellt och kränkande innehåll. Han hade också under många år skrivit aggressiva och nedlåtande inlägg om kvinnor i olika sociala medier.

En av dem som drabbades var svenska schackprofilen Anna Cramling, vilket hon berättade om i en intervju med norska podden ”Sjakksnakk”. En poddintervju som också uppmärksammats i Aftonbladet.

Efter anmälningar och polisutredning med DNA-bevisning har världsschackförbundet FIDE agerat fallet. Den lettiske schackspelaren stängs av från alla FIDE-tävlingar i fem år, beslutar schackorganets etiska och disciplinära kommitté.

– FIDE kommer inte att tolerera någon form av trakasserier eller övergrepp inom schackgemenskapen, särskilt i fall där minderåriga är inblandade, säger FIDE:s ordförande Arkadij Dvorkovitj på världsschackförbundets sajt.

– Vi vill erbjuda en säker och välkomnande miljö för alla spelare, oavsett om de är män eller kvinnor. Vi välkomnar beslutet från etiska- och disciplinära kommittén. Ett beslut som skickar ett tydligt budskap om att sådant beteende inte kommer att tolereras.

I beslutet från kommittén noteras att ”FIDE starkt stöder schackspelare som tävlar i en säker och respektfull miljö. Denna miljö inkluderar och sträcker sig till spellokaler. En del av detta stöd är att uppmuntra och stärka offer att tala ut och rapportera överträdelser som strider mot dessa principer för att skydda en säker miljö.”

Bägge parter har överklagat FIDE:s beslut. Anmälaren vill ha längre straff och den lettiske spelaren lägre. FIDE:s Etik-och disciplinnämnd kommer att fastställa domen senare i år.

Sveriges Schackförbunds visselblåsartjänst

För Sveriges Schackförbund är det en självklar del att alla spelare ska känna sig trygga och respekterade i schackmiljön.

Förbundet arbetar aktivt för att förebygga och agera mot missförhållanden inom schacket, och arbetar efter en antagen värdegrund och uppförandekod.

Känner du att du behöver hjälp och stöd finns Sveriges Schackförbunds visselblåsartjänst. Du kan läsa mer om det här.

Läs mer på FIDE:s sajt