Två största schacksajterna bojkottar St Louis chess club

Publicerad 17 augusti, 2023 av Ingemar Falk

St Louis chess club. Foto: Lennart Ootes/St Louis chess club

Världens två största schacksajter, Lichess och Chess.com, slutar allt samarbete med St Louis chess club som varje år arrangerar världsturneringarna Sinquefield cup, Chess 9XL och Saint Louis Rapid & Blitz. Det skriver Wall street journal.

Besluten från Lichess och Chess.com kommer i kölvattnet av en #metoovåg inom USA-schacket, allt sedan tvåfaldiga amerikanska mästarinnan WGM Jennifer Shahade skrivit att hon blivit sexuellt trakasserad av en stormästare som då var anställd på St Louis chess club. Shahade sa senare att hon hade blivit kontaktad av tio andra schackkvinnor som också hade blivit trakasserad av samme stormästare.

Shahade och andra schackkvinnor (däribland en 15-åring) rapporterade sina anklagelser mot stormästaren till både amerikanska schackförbundet och Saint Louis Chess Club, men inget gjordes på flera år, skriver Wall street journal.

– Vi är besvikna över hur ledarskapet vid det amerikanska schackförbundet har hanterat hela den här situationen och hoppas att se förbättringar och handling, säger Chess.com-chefen Daniel Rensch till Wall street journal.

Chess.coms beslut att avsluta samarbetet kom efter det att Lichess redan förra veckan meddelat sitt ställningstagande att bojkotta St Louis chess clubs tävlingar ”på grund av allvarlig oro över bristande ansvarighet.” Enligt Lichess har både St Louis chess club och amerikanska schackförbundet misslyckats med att vidta åtgärder och tillhandahålla en säker och stödjande miljö för kvinnor och flickor inom schacket.

Så jobbar Sveriges Schackförbund

Här i Sverige ser Sveriges Schackförbund mycket allvarligt på alla former av trakasserier.

Förbundet har upprättat en Värdegrund och uppförandekod. Det dokumentet kan du läsa här. Värdegrund och Uppförandekod ska som ses som ett ramverk för hur verksamheten inom SSF ska bedrivas. Det bör även påminnas om att allvarliga avsteg från vår värdegrund och uppförandekod kan bli föremål för anmälan och handläggas som ett bestraffningsärende.

I Värdegrund och uppförandekod står:

”Schack kan spelas av nästan alla och har därför förutsättningar att inkludera väldigt många personer.
Det är då av största vikt att alla tar ett individuellt ansvar om hur vi beter oss mot andra. Och det bör
betonas att reglerna i uppförandekoden gäller både i samband med och utanför tävling.”

Om du behöver hjälp

I en schackklubb ansvarar medlemmarna och, ytterst, den valda styrelsen för att föreningen/klubben följer värdegrunden. Därför ska visselblåsartjänsten normalt inte användas för ärenden som handlar om avvikelser från värdegrunden. I första hand kan en medlem som misstänker avvikelser från värdegrunden alltid vända sig till klubbens styrelse. 

Det kan dock finnas känsliga ärenden då man inte vill eller vågar berätta den normala vägen, men ändå vill göra sin röst hörd. Genom visselblåsartjänsten erbjuder Sveriges Schackförbund en möjlighet att konfidentiellt kommunicera misstankar om avvikelser från värdegrunden inom vår verksamhet. Tjänsten är viktig för att minska risker och för att upprätthålla förtroendet för hela vår verksamhet. 

Visselblåsarmeddelanden kan lämnas öppet eller anonymt.