Carlsens vrede – förlorade damen i sitt sista tävlingsparti som världsmästare

Publicerad 7 april, 2023 av Ingemar Falk

Neeeej! Magnus Carlsen har just insett att han satt sin vita dam rakt i slag – och därmed förlorat det avgörande partiet mot Hikaru Namakura i Chessable masters i Champions chess tour. Foto: Chess 24

När VM-matchen startar på söndag blir det samtidigt början på slutet på en nästan tio år lång epok med Magnus Carlsen som schackets världsmästare.

Världsettan har gett upp sin VM-titel som nu kommer att gå till vinnaren av mötet mellan Ian Nepomnjasjtjij, Ryssland, och Ding Liren, Kina. Ett VM-möte som spelas 9–29 april med eventuella tiebreakpartier den 30 april.

Så när vi kommer till den 1 maj har vi en ny världsmästare i schack – fast alla kommer fortsätta att hålla Magnus Carlsen som den bästa spelaren i världen.

Magnus Carlsen har i stället för VM-förbedelser lagt ner själ och hjärta på onlinecirkusen Champions chess tour i år.

Hans deltagande i Chessable masters slutade dock med en förskräckelse på skärtorsdagen.

I det avgörande Armageddonpartiet mot Hikaru Nakamura för att nå en Grand Final mot Fabiano Caruana råkade Magnus Carlsen ställa sin dam rakt i slag. Förmodligen var ett ”premove” som gick helt snett. Det kan också ha varit en ”mouse slip”. Hur som helst fick damförlusten norrmannen att skrika rakt ut i vrede.

Här kommer alla känslorna på en och samma gång. Magnus Carlsen har precis förlorat sin dam och det går inte att ta miste på hans besvikelse. Samtidigt höjer Hikaru Nakamura nävarna. I mitten, den förvånade kommentatorn Robert Hess. Foto: Chess 24

Samtidigt knöt Hikaru Nakamura nävarna. Det här var ett riktigt prestigemöte med två av världens mest omtalade schackspelare.

Med tredjeplatsen har han i alla fall säkrat en plats i nästa deltävling i maj – samtidigt som vi ser en ny världsmästare i Ian Nepomnjasjtjij eller Ding Liren.