Tiger slogs ut efter drama

Publicerad 27 maj, 2021 av Ingemar Falk

Tiger Hillarp hade fint läge mot Sergej Movsesian. Foto: Hallfríður Sigurðardóttir

När Nils Grandelius enkelt spelade remi mot FM Alex Outon Garrido (2339), Spanien och tog sig till gruppfinal med 1½–½ i Europakvalet till FIDE World Cup vändes blickarna mot Tiger Hillarp som stod bra mot GM Sergej Movsesian (2634), Armenien.

Skulle även Tiger ta sig till en gruppfinal?

– Det började kännas väldigt bra efter 16… Tg8. Att jag tog ut det som fanns i ställningen, säger Tiger Hillarp till schack.se.

Under tv-sändningen med kommentatorn Deniz Arman diskuterades den mycket intressanta idén 24…Tc5 med hotet att Th5. Efter lång betänketid gjorde Tiger Hillarp 24…Dc7 i stället.

– Jaså, ni pratade mycket om 24… Tc5. Alltså det var mitt huvuddrag länge, men jag såg ingen väg framåt efter 25.Sg3. Fast, ja, kanske hade det ändå funkat att gå vidare med 25… h5. Jag har inte hunnit kolla med datorn än.

– Tyvärr började min tid bli knapp vid det här laget. Men hade jag haft 20 minuter till tror jag inte att Movsesian hade kunnat stå emot.

Så här såg partiet ut:

Med remin gick matchen till tiebreak. Även där blev det remier i snabbschackspartierna, och i det första stod Tiger Hillarp bättre:

Därmed gick matchen till Armageddon. Sergej Movsesian hade vit och fem minuters betänketid. Tiger Hillarp fick bara fyra minuter som svart, fast å andra sidan skulle remi räcka för svensk seger.

Tiger Hillarp i aktion i Stockholms Schacksalonger. Foto: Hallfríður Sigurðardóttir

Men det gick snabbt fel för Tiger Hillarp i Armageddonpartiet. Han hamnade dåligt i öppningen och började förbruka tiden. Tidsnöden blev sedan hans fall.

– Ja, vad ska man säga. Det var orutin helt enkelt. Jag är inte van vid utslagningsmatcher. Så här i efterhand skulle jag ha spelat mitt moderna försvar i öppningen. Jag var lite rädd att Movsesian skulle ha förberett någon överraskning, men det hade vägts upp av att jag har så mycket erfarenhet i den öppningen.

Tiger Hillarp låter inte alltför nedslagen efter den tuffa förlusten. Han vet med sig att han spelat bra och förde spelet under dagen, framför allt i långpartiet där segern inte låg långt borta.

– Mitt spel var i stort sett väldigt bra, säger Tiger Hillarp som ser fram emot nya schackutmaningar nu när pandemiläget är mycket bättre inför höstens säsong.

– Jag har ju slagit vad med Björn Ahlander att jag ska upp till min bästa rating när jag är över 50 år – 2619 eller vad det här.

Det låter tufft…

– Haha! Ja, det är en rejäl utmaning, skrattar Tiger Hillarp.

Tiger Hillarps schacksatsning fortsätter med obruten kraft. Samtidigt konstaterar han:

– Schacket i dag är väldigt tufft och seriöst. Helst ska man ju ingå i ett team för att få hjälp att nå toppen. Men jag är väldigt nöjd att jag är på den här nivån med tanke på de resurser jag har.

Nils Grandelius: “Behagligt”

För Sverigeettan Nils Grandelius som spelar sina hybridpartier i Danmark där han är bosatt blev torsdagen en skön resa.

Nils Grandelius kopplar av utanför spellokalen i Danmark. På fredagen blir det riktigt allvar när GM Thai Dai Van Nguyen (2577) väntar i gruppfinalen. Foto: Arild Rimestad

Efter onsdagens seger mot FM Alex Outon Garrido (2339), Spanien spelade Nils Grandelius en lugn remi som innebar avancemang till fredagens och lördagens gruppfinal

– Ja, det var relativt behagligt, säger Nils Grandelius. Men i finalen blir det helt annat.

Då väntar Thai Dai Van Nguyen – en 19-årig stormästare som är bosatt i Tjeckien. Nguyen har 2577 i rating.

– En stark spelare, det blir en tuff match, säger Nils Grandelius.

En finalseger för Nils Grandelius blir betydelsefull för schack-Sverige. Eftersom Sverige utöver Europakvalet får utse en svensk spelare till FIDE World Cup kan det då alltså bli två blågula spelare där.

Gick inte att vända matchen

Milton Pantzar var den tredje svensken i elden på torsdagen. Han hade en svår uppgift att som svart vinna mot GM Vladimir Fedosejev (2687), Ryssland, för att ta sin match till tiebreak.

Milton Pantzar mötte hårt motstånd i gruppsemifinalen. Foto: Hallfríður Sigurðardóttir

Nu gick inte det, utan det blev en ny förlust. Ingen hade heller förväntat sig att Pantzar skulle lyckas vända matchen mot en världsklasspelare som Fedosejev. De två partierna mot ryssen blev en värdefull erfarenhet för Västerås unge IM.