Svenska hopp i Offerspill SK:s nya inbjudningsturnering

Publicerad 22 augusti, 2020 av Ingemar Falk

Svenska studenterna på norska NTG är med: Gustav Törngren och Ludvig Carlsson. Foto: Lars OA Hedlund

Isak Storme som nyligen tog IM-norm i Portugal och Milton Pantzar stoppades från att spela i Magnus Carlsens klubb Offerspill SK:s nya inbjudningsturnering – Nordic Invitational – som startade på fredagen.

Norges coronaregler gör att Storme och Pantzar som bor i Göteborg respektive Stockholm inte kunde resa in i landet utan att behöva sitta i tio dagars karantän på något hotellrum, då de två bor i “röda zoner”, det vill säga att städerna har fler smittade än 20 på 100 000 invånare.

– Både arrangören och jag förstod läget på ett tidigt stadium, säger Isak Storme. Offerspill SK sa att det var högst tveksamt om jag kunde vara med lite innan Portugalturneringen nyligen.

Nu blev det som befarat. Norges hårda inreseregler gjorde det omöjligt för Isak Storme och Milton Pantzar att komma till Norge. Då smittspridningen ökar i landet blir det även tuffare regler för spelarna i denna Offerspill-turnering jämfört med den i juni. Nu ska alla 36 spelare bära ansiktsmask.

Isak Storme planerar för att åka till en annan internationell turnering tillsammans med Leo Crevatin, Milton Pantzar och Hampus Sörensen, nämligen Czech Open 21–28 september.

IM Linus Johansson är på jakt efter stormästartiteln, och har fått en väl godkänd start med 1,5 av 2 poäng. Foto: Lars OA Hedlund

Men visst fins det ändå svenska hopp i turneringen. Bäst placerad är IM Linus Johansson (2506) med 1,5 av 2 poäng. Han tog en GM-norm i Köpenhamn nyligen och lyckas han lika bra i Offerspills turnering tar han sin tredje och sista norm för att bli Sveriges nästa stormästare.

Linus Johansson är numera bosatt i Norge så han behövde inte tänka på några inreseregler. Detsamma gäller de två andra svenska spelarna Gustav Törngren, Örgryte SK, och Ludvig Carlsson, Västerås SK. Båda går numera på det norska sportgymnasiet NTG, där schack är ett av programmen.

Offerspills inbjudningsturnering sänds på webb-TV och på lördagen var världsmästaren Magnus Carlsen gäst i studion med smeknamnet “GM Lipstick”.

Aryan Tari och Magnus Carlsen kommenterade rond 2. Foto: Twitch
17.00: Live-TV Lottning & resultat