USA eller Europa – vilka följer Kina till superfinal?

Publicerad 9 maj, 2020 av Ingemar Falk

Yu Yangyi sopar mattan med motståndet i FIDE Online Nations cup – och har lett Kina till en finalplats. Foto: FIDE

Yu Yangyi fortsätter att överglänsa alla i Online Nations Cup och i sjunde ronden var han kinesisk matchhjälte när tabelledarna och förhandsfavoriterna ryckte i tabellen genom att besegra Europa i en match som kan visa sig ödesdiger för det europeiska laget. Yu Yangyi slog då polacken Jan-Krzysztof Duda och blev tungan på vågen i en annars mycket jämn match. 

2½-1½ skrevs matchresultatet till Kinas favör och försprånget när till Europa blev 4 matchpoäng. Samtidigt kunde USA genom att besegra Ryssland komma ikapp Europa och det gjorde man, samma matchsiffror som i Europa-Kina och här blev blixtfantomen Hikaru Nakamura matchhjälte när han besegrade Ian Nepomnjasjtjij.

Hikaru Nakamura vann ett viktigt parti, vilket gör att USA fortfarande har chansen att ta en finalplats. Foto: FIDE

I bottenmötet kunde sedan Indien lämna kvar Fides världslag på jumboplatsen genom ett för ronden standardiserat matchresultat, just det 2½-1½. Det var en svängig match där Vishy Anand och Pentala Harikrishna vann sina matcher mot Teimour Radjabov respektive Jorge Cori medan Alireza Firouzja slog turneringens hittills största slagpåse, Vidit Gujrathi. Det var den gode Vidits fjärde förlust på fem partier men den rutinerade lagkaptenen Vladimir Kramnik var klok nog att ge honom ytterligare en chans i den åttonde ronden. Vidit tackade för förtroendet genom att slå Levon Aronian och därmed säkra en delad poäng för Indien i matchen mot Europa.

Det var den sista spiken i kistan för Garri Kasparovs mannar som nu inte längre ens har en teoretisk chans att komma ikapp Kina. För Kina, de vann över Ryssland med 2½-1½. När Yu Yangyi äntligen fick vila, det tog alltså åtta ronder innan reserven fick spelledigt, så klev Hou Yifan fram. Hon har spelat sparsamt de senaste åren och fokuserat på studier men visar i Online Nations Cup att hon fortsatt kan göra anspråk på epitetet världens starkaste kvinnliga schackspelare. För motståndet stod utmanaren i fjolårets VM-match, Aleksandra Gorjatjkina men hon kunde inte stoppa Hou Yifan som endast släppt en remi på de fyra partier hon spelat.

Europa är som sagt helt avhängda i kampen om topplatsen i tabellen. De har dock fortsatt möjlighet att ta sig till final men de har tappat momentum och faktum är att de inte ens har en plats i söndagens final mellan de två bäst placerade lagen i sin hand längre. USA tog nämligen en enkel seger mot världslaget, 3-1, där Fabiano Caruana och Wesley So stod för vinsterna och klev förbi det europeiska laget i tabellen. USA har 11 matchpoäng, fyra mindre än Kina med sina 15, men en fler än Europa. 

På lördagen avgörs vilket lag som följer Kina till söndagens final, eller superfinal som man valt att kalla det. Det är fördel USA och slår man Europa i den nionde ronden så är saken biff, men det lär bli en sevärd match. Samtidigt så har Europa en betydligt enklare lottning i rond tio då man möter världslaget samtidigt som USA får ta sig an Kina, så mötet USA-Europa kan vara avgörande på flera vis. Missa inte det!

Alla partierna i Online nations cup:

Resultat 15.00: Live-TV