Magnus vinnare med darr på ribban

Publicerad 19 april, 2020 av Martin Lokander

Magnus Carlsen vann första ronden i sin egna turnering. Foto: Alina L’Ami

I karantäntider har onlineschack blivit ett otroligt populärt alternativ till klassiskt schack, och med Magnus Carlsen Invitational har vi nu hela världseliten samlad över internet med en gigantisk prispott på över 2,5 miljoner kronor från Magnus själv.

Först ut under lördagen var två dueller, världsmästaren Magnus Carlsen själv mot Hikaru Nakamura samt underbarnet Alireza Firouzja mot världstrean Ding Liren.

Ding Liren blev ett nummer för stort för Alireza Firouzja. Foto: Lennart Ootes/FIDE

Alireza Firouzja kommer direkt från att ha vunnit Banter Blitz Cup i en rafflande final mot just Magnus Carlsen, men den unge iraniern har gjort sig känd för att vara oerhört stark i just blixt och bullet. Snabbschackspartier är långt ifrån klassiskt schack, men det är tillräckligt mycket tid för att schacket ska vara en klart dominerande faktor, och mot Ding fick Alireza inte utnyttja sin snabbhet och taktiska monsteröga fullt ut. Ding vann minimatchen med 2½-1½, men med tanke på partierna kan Alireza snarare vara nöjd att resultatet inte blev större än så.

Maximal drama var det istället i matchen mellan Magnus Carlsen och Hikaru Nakamura. Magnus inledde med att strategiskt spela ut Hikaru i en Damgambit med de vita pjäserna och vann ett övertygande parti, men Hikaru tog sig snabbt tillbaks och vann följande parti med ett fint angrepp där Magnus inte lyckades försvara sig. I det tredje partiet tog Magnus än en gång på sig samma variant i Damgambit men Nakamura lyckades utjämna denna gång. I ett remi-aktigt springarslutspel lyckades Magnus trixa till sig ännu en vinst, vilket tvingade Hikaru att vinna sista partiet för att framtvinga Armageddon. Sagt och gjort, Magnus gick fel i komplikationerna och förlorade snabbt partiet mot Hikaru.

Väl i Armageddon-partiet spelade Magnus ett briljant angrepp och vann övertygande med de svarta pjäserna men inte utan viss dramatik. Nakamura fick nämligen ett meddelande från en domare under partiet om att det var fel på klockorna. Detta då publiken såg fel tid på klockan, men för spelarna stämde klockan. Ett irritationsmoment, enligt Nakamura, som berättade om incidenten i följande tweet:

Under söndagen har vi två andra matcher att se framemot; världstvåan Fabiano Caruana möter världsfyran Jan Nepomnjatsjij samt Maxime Vachier Lagrave som möter Anish Giri.

16.00: Live Grandelius analyserar Liren–Firouzja