Populärt med sommarblixt på Gotland

Publicerad 14 augusti, 2024 av Ingemar Falk

Emilia Horn, Idun Horn (Emilias systerdotter), Assar Horn och Joel Sjöstrand, alla från schackklubben Trojanska hästen, var några av de 52 deltagarna i årets sommarblixtar på Gotland. Foto: Lasse Linusson

Responsen på årets sommarblixt-turneringar på Gotland blev mycket god. 52 deltagare i seniortävlingarna, från 16 olika klubbar. Det är fina siffror för att vara i vårt lilla schackdistrikt.

Lasse Linusson, ordförande i Gotlands schackförbund, rapporterar:

De traditionella sommarblixt-turneringarna på Gotland, där medlemmar i Gotländska klubbar tampas med tillfälliga besökare och sommargotlänningar, har vuxit i alla avseenden. Före pandemin och året närmast efter arrangerades sex deltävlingar, sen blev det sju 2023 och i sommar vågade vi oss på åtta.

Den första deltävlingen spelades i Visby med 15 deltagare och fick en segrare från Hemse allmänna SK i form av Björn Janson. Den andra tävlingen  gick i Hemse med 16 deltagare och där segrade IM Rikard Winsnes från Manhem. Och så fortsatte det med nya vinnare och gott deltagande, med en avmattning först en bra bit in i augusti.

Allra bäst har det i sommar gått för Lennart Olsson, Visby SK, som blev ensam om att lyckas vinna två blixt-tävlingar. Han toppar också en “maratontabell” över tävlingarna före klubbkamraten, junioren Albin Berglund Henell och med undertecknad på tredje plats.

Vinnare i tävlingarna, i tur och ordning: Björn Janson, Hemse allmänna SK, Rikard Winsnes, SS Manhem, Lennart Olsson, Visby SK, Fredrik Mella, Hemse allmänna SK, Anders Johnson, Lunds ASK, Marcus Uneson, Visby SK, Anders Nylén, Limhamns SK och Lennart Olsson, Visby SK.

Genomgående användes betänketiden 3+2, turneringsformatet varierade mellan Berger och Schweizer, beroende på deltagarantal. Det brukar vara alla mot alla, men glädjande nog växte antalet spelare så mycket att det vissa kvällar blev svårt att hinna med en Berger-grupp.

52 spelare deltog i seniortävlingarna – som var elo-registrerade. Därtill deltog ett antal unga juniorer i några små sidotävlingar. Klubbar som funnits representerade sommaren 2024:

Hemse, Hindås, Kristallen, Kungstornet, Limhamn, Lund, Manhem, Seniorsschack Stockholm, SK Rockaden, Solna, Stockholms SS, Säffle, Södra SASS, Trojanska hästen, Tyresö och Visby. Sju klubblösa, varav en dansk spelare, har också deltagit. Som mest samlade en turnering 18 deltagare, allt enligt en sammanställning från Michael Källström, kassör i Gotlands schackförbund.

På Gotland gläds vi åt den goda responsen, liksom alla uppskattande ord om hur trevliga tillställningar deltagarna tyckt att det varit. Det blir nya tag sommaren 2025, så fastlandsspelare som planerar att resa hit till Gotland (och förstås hemmaspelare) rekommenderas att boka in några måndagkvällar i kalendern för avslappnat sommarschack!