Inna och Pia räddade svensk poäng i damklassen

Publicerad 16 september, 2024 av Ingemar Falk

Svenska poängräddarna Inna Agrest och Pia Cramling. Foto: FIDE/Michal Walusza

Sveriges spelare på toppborden i damernas Schack-OS – Pia Cramling och Inna Agrest – såg till att det blev en poäng mot Portugal i den sjätte ronden i Budapest.

Inna Agrests motståndare Ana Silva gjorde ett par sämre damdrag i mittspelet, vilket Inna Agrest utnyttjade och skaffade sig en avgörande fördel.

Men när Lavinia Valcu och Margo Zaritovskaja förlorat sina partier såg det ett tag illa ut för Sverige, då inte Pia Cramling kom loss med spelet i sitt parti mot Filipa Fortuna Pipiras.

Men så i 55:e draget fick Pia Cramling chansen att skapa sig en fribonde på a-linjen, och det räckte för att ta hem partiet och säkra 2–2 i matchen.

Pia Cramling fick signera en bok före rondstarten. Foto: FIDE/Maria Emelianova

På tisdagen blir det vilodag och traditionellt Bermudaparty för alla OS-spelarna. När spelarna sätter sig till bords igen på onsdagen återstår fem ronder.

Inför den andra halvan av OS ligger Sverige på en 53:e plats på 7 poäng, och det är två poäng upp till en topp 20-placering. Sverige är en poäng efter Norge som just nu är bästa nordiska lag i damklassen.

Damklassen toppas av Indien på maximala 12 poäng, en poäng bakom skuggar Georgien och Polen.

Anna Cramling var spelledig denna dag, men fick tillfälle att prata schack både på sin Twitchkanal tillsammans med Jon Ludvig Hammer och i Sveriges Radios Studio Ett.

Resultat, rond 6

🇸🇪 Sverigevs.  🇵🇹 Portugal2–2
Cramling, Pia2425Pipiras, Filipa F21871–0
Agrest, Inna2197Silva, Ana19251–0
Valcu, Lavinia2076Duque, Raquel19130–1
Zaritovskaja, Margo2009Avelino, Camila B18430–1

Alla partierna

Obsdag, 15.00: Live & resultat Danske Bank sponsrar svenskt schack