jul 272019
 

GM Praggnanadhaa R leder Xtracon Chess Open inför slutronden. Foto: Lars OA Hedlund.

Det blir ingen svensk turneringstriumf i årets upplaga av Xtracon Chess Open. Det står klart inför den sista ronden. Förhandsfavoriten GM Nils Grandelius som i den nionde ronden besegrade GM Pia Cramling i ett helsvenskt möte har tagit 7 poäng och har en hel poäng upp till indiske ynglingen Praggnanandhaa R som leder i ensamt majestät.

Då en handfull spelare har 7½ poäng och en av dem, amerikanen GM Samuel Sevian, kommer att möta Pragg i slutronden varför någon av de två kommer att få minst 8½ poäng, vilket är ointagligt för Grandelius.

Det kan dock bli nordiskt i delad toppplacering genom norrmannen GM Aryan Tari och dansken GM Allan Stig Rasmussen. Dessa möts i slutronden och bli partiet avgjort kommer den ena att hamna på 8½ poäng. Det blir oavsett en spännande upplösning av turneringen, även om det inte blir svensk seger. Grandelius kan också sätta käppar i hjulet för armeniske GM Gabriel Sargissian.

Näst bästa svenskar är GM Jonny Hector och IM Christian Jepson som båda har tagit 6½ poäng på de nio ronderna och därefter kommer ett gäng på 6 poäng; Cramling samt FM Martin Jogstad, FM Linus Olsson, FM Erik Malmstig, FM Milton Pantzar, FM Tom Rydström och FM Kaan Kücüksari. JSM-vinnaren FM Isak Storme stötte på patrull i form av legendaren Jan Timman i rond nio och har tagit 5½ poäng.

Slutronden spelas imorgon klockan 10.

Turneringshemsidan
Chess-Results