sep 152019
 

Anish Giri fick kämpa men klarade sig vidare. Foto: Turneringshemsidan.

[LIVE] Följ tredje omgången här

Andra omgången i World Cup i Khanty-Mansiysk är nu färdigspelad och de 64 spelarna har blivit 32. Särspelet i andra ronden bjöd inte på några större överraskningar och i regel vann de högre rankade spelarna sina matcher till slut.

Alla regler har dock minst ett undantag och dagens sådana blev engelsmannen GM Luke McShane. Världens starkaste amatör, som den gode Luke har kallats, spelade likt GM Nils Grandelius sin första World Cup och klarade sig till omgång två där han överraskande blev utslagen av en okänd ryss vid namn GM Daniil Yuffa.

Även hans landsman GM Gawain Jones får anledning att packa resväskorna efter ett nederlag mot en ryss. Det var dock en betydligt namnkunnigare ryss, nämligen GM Dmitry Jakovenko tillhört den ryska eliten i flera år.

Unge norrmannen GM Johan Sebastian Christiansen var som redan framkommit ende nordbo som fanns kvar i turneringen men i särspelet visade sig ryssen GM Kiril Alekseenko, vinnare av Rilton Cup 2017/2018, för stark. Alekseenko får möta GM Pentala Harikrishna i nästa omgång. En annan ung Sverigebekant som åkte ur i andra omgången var GM Nihal Sarin som charmat alla med sin framfart. Han rådde dock inte på rutinerade GM Etalj Safarli från Azerbajdzjan.

Dagens maratonmatch var för övrigt den mellan GM Anish Giri och GM Evgenij Naijer från Ryssland där det krävdes Armageddon för avgörande, till Giris fördel.

Omgång tre spelas imorgon klockan 12 och kan följas live på länken ovan.