sep 222019
 

Jeffrey Xiong är en av de åtta som finns kvar i World Cup. Foto: Turneringshemsidan.

[LIVE] Följ kvartsfinalen i World Cup här

Åttondelsfinalen i World Cup är nu avklarad med ett antal matcher som gick till särspel. Åtta spelare är kvar och på måndagen klockan 12 inleds kvartsfinalerna med bland annat två ryska spelare och två kineser.

Det krävdes inget särspel för Nikita Vitiugov, Maxime Vachier-Lagrave och Yu Yangyi som slog ut sina respektive motståndare redan efter två ordinarie partner. Imponerande med tanke på att det inte var några duvungar de mötte eller vad sägs om Wesley So, Peter Svidler och Ian Nepomniachtchi?

Vitiugov är en av de mer överraskande spelarna i kvartsfinal och en annan är unge amerikanen Jeffrey Xiong. 18-åringen som 2016 vann JVM i stor stil har med sin framfart i World Cup visat att han är en kraft att räkna med i framtiden. Det krävdes åtta partier för att avgöra matchen mot en annan ung stjärna, nämligen polacken Duda men till slut visade sig Xiong, som visade prov på enorm psykologisk styrka genom att komma tillbaka efter förlusten i första partiet, för stark för polacken. Han möter i kvartsfinalen i rutinerad räv i form av Teimour Radjabov som i särspelet eliminerade sin landsman Shakriyar Mamedyarov.

En av turneringens absoluta förhandsfavoriter, kanske den största av alla efter turneringssegern i St. Louis i augusti, Ding Liren har inte vunnit ett enda långparti sedan i andra omgången. Det konsekventa remiserandet håller på och kostar honom sin plats i 2800-klubben men besegrar man Magnus Carlsen i ett särspel finns det inte många som kan stå emot i World Cup. Inte heller Kiril Alekseenko och nu får vi se hur det går för kinesen mot en annan erkänd snabb- och blixtfantom, Alexander Grischuk som slog ut Leinier Dominguez.

Det är en av två matcher mellan Ryssland och Kina, i den andra möts Vitiugov och Yu Yangyi som båda har fått en dags vila. Kvartsfinalens fjärde match, och kanske den mest sevärda, blir den mellan världsstjärnorna MVL och Levon Aronian.