maj 212016
 
Nils Grandelius vid rondstart i Gjakova. Foto: Gunnar Björnsson/Facebook.

Nils Grandelius vid rondstart i Gjakova. Foto: Gunnar Björnsson/Facebook.

Det börjar dra ihop sig i individuella EM som nu närmar sig sitt slut i staden Gjakova i Kosovo. Det är mycket som står på spel, 23 platser i World Cup och i förlängningen chansen att kvalificera sig till kandidatturneringen, något utmanaren Sergeij Karjakin gjorde 2015, kvalificerade sig till kandidatturneringen via World Cup.

På åtta av de tio toppborden i Gjakova blev det avgjorda partier i åttonde ronden och det kan ses som ett tecken på att toppspelarna vill göra vad som krävs för att säkra World Cup-platsen. Inför ronden var ryssen Inarkiev och förhandsfavoriten Navara från Tjeckien i delad ledning. De möttes inbördes i åttonde ronden och efter att Navara, som har en förkärlek för det spektakulära, i en jämn ställning givit sig ut på vansinnigt hal is inleddes en intensiv kamp där Navara verkar ha missat att han inte hade några vidare chanser. Inarkiev höll lugnet och när krutröken lagt sig så var hade Navara ingenting kvar att spela för. Inarkiev är således i ensam ledning med 7 poäng när tre ronder återstår och jagas närmast av tre spelare på 6½ poäng.

Vad gäller svenskarna så vann Erik Blomqvist och Jan-Olov Lind sina partier medan Nils Grandelius förlorade mot Turkiets Emre Can. I en komplicerad ställning i mittspelet kom svensken fel och hade inget annat val än att offra dam för torn och pjäs. Grandelius försökte kämpa emot men lyckades inte och förlusten var ett faktum, vilket gör att kvalificeringen till World Cup i nuläget tyvärr verkar avlägsen.

Den nionde ronden spelas lördag klockan 15:30 och då möter Grandelius österrikaren IM Mario Schachinger (passande namn för en schackspelare). Blomqvist får möta svenskbekantingen Vladimir Onischuk från Ukraina, som både spelade Stockholm Chess Challenge och Hasselbacken Open. Jan-Olov Lind möter ännu en orankad hemmaspelare, Jeton Cerkini.

Att det finns så många orankade hemmaspelare som deltar i EM beror enligt en krönika som Gunnar Björnsson, ordförande i Islands schackförbund, skrev på förbundets hemsida på att när kriget härjade på Kosovo så bedrevs, av naturliga orsaker, ingen schackverksamhet i landet och de spelare som är rankade har i regel bott utomlands. Björnsson är på plats i Gjakova och är ordförande i turneringens tävlingsjury.

Turneringshemsidan
Chess-Results