sep 232019
 

Ding Liren och Alexander Grischuk spelade ett intensivt parti som dock slutade med remi. Foto: Turneringshemsidan.

[LIVE] Följ kvartsfinalerna i World Cup här

Det blev idel remier i första ronden av kvartsfinalen i World Cup i ryska Khanty-Mansiysk idag. Två av partierna var över ganska snabbt efter ett relativt rappt spel utan någon större kämpaglöd medan det i de övriga två fanns ett större element av kamp men likväl mynnade de ut i remi.

Turneringens högst rankade spelare, kinesiske världstrean Ding Liren mötte den populäre och alltid lika sevärde ryssen Alexander Grischuk och då båda var på spelhumör. Ding Liren bjöd upp till dans när han i ett tidigt skede offrade kvalitet för aktivitet och långsiktig kompensation men den gav dock ingen större fördel. Enligt analysmotorerna verkade Grischuk vara på väg att ta över partiet men kinesen är erkänt svårslagen och även denna gång höll han ihop det och remi blev utfallet.

Det andra mötet mellan Ryssland och Kina blev även det ett där den kinesiske spelaren Yu Yangyi valde att offra kvalitet. För all del dock betydligt senare skede i partiet och för ett intressant angrepp. Återigen indikerade analysmotorena att ryssen, Nikita Vitiugov, stod betydligt bättre men Yu Yangyis aktiva spel gjorde att ryssen inte hade råd att ta några risker och remi blev utfallet även här.

Partiet mellan unge amerikanen Jeffrey Xiong och rutinerade Teimour Radjabov från Azerbajdzjan blev en ganska avslagen historia. Eller snarare, det hände en hel del avbyten men när krutröken lagt sig fanns inget mer för Radjabov än att ta remi via dragupprepning och en liknande historia blev det mellan världsstjärnorna Levon Aronian och Maxime Vachier-Lagrave, båda med förflutet som tvåa på världsrankingen.

Rappt spel med relativt begränsad tidsåtgång, framförallt från Aronians sida inledningsvis. Armeniern hittade ett effektivt sätt att neutralisera MVL:s Grünfeldindiska öppning och slutspelet såg hela tiden väldigt remiaktigt ut, i synnerhet när det bara fanns olikfärgade löpare samt ett gäng bönder kvar på brädet.

Imorgon kan matcherna avgöras eller så blir det särspel på onsdag.