sep 242019
 

Teimour Radjabov knäckte stjärnskottet Jeffrey Xiong. Foto: Turneringshemsidan.

[LIVE] Följ kvartsfinalerna i World Cup här

Två spelare är nu klara för semifinal i World Cup, sedan båda vunnit sina partier i kvartfinalens andra rond. Vem respektive spelare får möta i semifinalen är ännu oklart men det kan bli en helkinesisk semifinal samt en semifinal mellan de två schackstormakterna från Kaukasus, Azerbajdzjan och Armenien.

Därmed kanske det är avslöjat att det var världstrean Ding Liren som äntligen vann ett långparti i World Cup och Teimour Radjabov från Azerbajdzjan som vann sina partier. Ding Liren fick återigen ett oerhört komplicerat parti mot ryssen Alexander Grischuk där Grischuk i en ställning som för all del var sämre valde att byta de vitfältade löparna och hamnade direkt i trubbel. Ding Lirens svartfältare visade sig oerhört stark och dominant på brädet varför Grischuk kunde antingen välja mellan ett plågsamt slutspel eller att ge upp relativt tidigt. Han valde det senare alternativet och därmed är Ding Liren klar för semifinal.

Där kommer han antingen att möta sin landsman Yu Yangyi eller ryssen Nikita Vitiugov som igen spelade remi och kommer att behöva göra upp om semifinalplatsen i särspel imorgon.

Teimour Radjabov fick tidigt in en kil i Jeffrey Xiongs exponerade kungställning. Amerikanen hade spelat Grünfeldindiskt och när den svartfältade löparen var bortbytt blev vits bonde på f6 riktigt obehaglig och till slut avgörande. När matten var oundviklig gav den unge amerikanen upp. Han har haft en oerhört bra turnering men kan nu packa ihop väskorna och åka hem från Khanty-Mansiysk med en stor erfarenhet i bagaget.

Radjabov i sin tur får stanna i Sibirien ett tag till och vem han möter i semin avgörs i särspelet mellan Levon Aronian och Maxime Vachier-Lagrave imorgon.