sep 292019
 

Ding Liren är klar för final i World Cup och kandidatturneringen. Foto: Turneringshemsidan.

[LIVE] Följ finalen mellan Ding Liren och Teimour Radjabov

Det särspelsformat som används i World Cup i Khanty-Mansiysk, med först två längre snabbschackspartier för att sedan spela kortare snabbschackspartier och blixt med Armageddon som sista parti, kräver minst två partier då båda spelare ska få ha vit i de längre snabbpartierna.

I särspelet mellan herrar Ding Liren och Yu Yangyi, båda från Kina, igår räckte det gott med två partier. Särspelsfantomen Ding Liren, vi får väl kalla honom så nu, höll enkelt remi som svart (det var nog snarare han som pressade i det partiet) och som vit kunde han på ett effektivt sätt utnyttja ett par drags brist på fokus hos sin landsman.

Ding Liren spelade aggressivt i det andra partiet men Yu Yungyi höll ihop sin ställning bra tills han i tidsnöd valde ett par sämre drag och matchen avgjordes i praktiken.

Det blir med andra ord Ding Liren som får möta Teimour Radjabov i finalen medan Yu Yangyi och Maxime Vachier-Lagrave gör upp om tredje priset. Ding Liren är således också klar för kandidatturneringen 2020 som spelas i ryska storstaden Jekaterinburg i mars eller april.

Spelarna är lediga idag och inför finalmatchen görs matchformatet om så att spelarna möts i fyra långpartier innan det blir dags för särspel. Första partiet spelas imorgon klockan 12.