sep 202019
 

Sasha Grischuk och Peter Svidler är två bland fem ryssar som är kvar i World Cup. Foto: Turneringshemsidan.

[LIVE] Följ åttondelsfinalerna här

Åttondelsfinalerna i World Cup är nu igång och en spelare som fortsätter överraska är Rilton-vinnaren från 2018, ryske Kiril Alekseenko. Efter att ha eliminerat indiske tvåan Pentala Harikrishna med 2-0 så möter Alekseenko Kinas världstrea och tillika förhandsfavoriten i turneringen Ding Liren. Det blev remi i deras första parti och med tanke på den form Ding Liren har visat i särspelen vill Alekseenko sannolikt slippa ett sådant.

Det tarvar vinst imorgon för ryssen som nu börjar nosa på 2700-gränsen. Han är för övrigt den ende bland de 16 spelare som finns kvar i turneringen som inte har över 2700 i rating.

USA är kanske det land som just nu har den vassaste toppen i schackvärlden och tre av de °6 spelarna som finns kvar representerar USA. Den inledande ronden i åttondelsfinalen blev dock långt ifrån en amerikansk succé. Leinier Dominguez, Wesley So och Jeffrey Xiong förlorade nämligen alla sina partier. Mest överraskande lär där Nikita Vitiugovs vinst över So vara, Vitiugov är en stabil 2730-spelare men har aldrig på riktigt lyckats utmana världstoppen där So ju har huserat. Den gode Nikita är dock i strålande form i Khanty-Mansiysk och slog i föregående omgång ut sin landsman och förre VM-utmanaren Sergey Karjakin. So lever med andra ord farligt nu, likt sina landsmän.

Apropå vassa toppar, Ryssland kanske skulle tycka till om det konstaterandet med tanke på att man har fem spelare kvar. Utöver Alekseenko och Vitiugov finns där Ian Nepomniachtchi, Peter Svidler och Alexander Grischuk som besegrade Dominguez. Den som ligger sämst till av dessa är Peter Svidler som förlorade sitt parti mot franske världsstjärnan Maxime Vachier-Lagrave.

Dagens fjärde vinnare? Jo, unge polacken Jan-Krzysztof Duda som slog Xiong.

Åttondelen fortsätter imorgon klockan 12.