okt 042019
 

Teimour Radjabov slog Ding Liren i särspelet och vann World Cup. Foto: Turneringshemsidan.

Spela igenom partierna mellan Ding Liren och Teimour Radjabov

Under World Cup, och för all del inför turneringen, har Kinas storstjärna Ding Liren sett oslagbar ut när det gäller särspel. I finalen av World Cup i Khanty-Mansiysk visade sig dock Teimour Radjabov från Azerbajdzjan vara strået vassare.

Efter fyra remier i de inledande snabbschackspartierna vann Radjabov båda blixtpartierna och fortsätter visa att han är tillbaka i världstoppen med besked. Radjabov som i början av 2010-talet var den kanske starkaste av den azeriska trion där även Vugar Gashimov och Shakriyar Mamedyarov ingick. Sedan började det gå utför för den gode Teimour, många har nämnt hans giftermål som orsak, men nu är han tillbaka på topp tio i världen och njuter av allt att döma av sitt schack igen.

Nog om det. Radjabov levde riktigt farligt i det första snabbschackspartiet men lyckades tack vare aktivt spel i tidsnöden reda ut sina problem och sedan såg ut att ha vinstchanser men Ding Liren höll ihop det och remi blev utfallet. Så även i de tre efterföljande partierna men i första blixtpartiet visade Radjabov återigen prov på kämpaglöd och aktivt spel i slutspelet och knäckte sin motståndare. I det andra blixtpartiet spelade sedan Radjabov med stor pondus och Ding Liren var aldrig i närheten av den vinst han så desperat behövde.

Radjabov la med andra ord beslag på förstapriset på 110 000 dollar och båda spelarna är dessutom klara för kandidatturneringen som spelas i Jekaterinburg i mars eller april 2020. Trea i World Cup blev sedan Maxime Vachier-Lagrave som slog Yu Yangyi i båda de inledande snabbschackpartierna och gjorde processen därmed kort.