jan 262019
 

Kan Anish Giri stjäla turneringssegern från Magnus Carlsen? Foto: Alina L’Ami.

[LIVE] 12.00: Följ sista ronden i Tata Steel.

Det är snart dags att kora en vinnare i årets upplaga av Tata Steel Chess Masters i nederländska Wijk aan Zee och inför slutronden ligger i vanlig ordning världsmästaren Magnus Carlsen bra till att ro hem ännu en seger i turneringen. Det blir i så fall hans sjunde i ordningen och vinner Carlsen så befäster han sin position som kungen av Wijk aan Zee.

Innan Carlsen kan titulera sig vinnare av årets turnering måste han dock se till att inte förlora mot Anish Giri i sista ronden. Giri är den ende som kan komma ikapp norrmannen men måste vinna partiet, ingen lätt uppgift.

I den tolfte ronden valde nederländaren att ta en relativt snabb remi mot Teimour Radjabov och spara på krafterna inför slutronden. Ett klokt beslut kan tyckas, i synnerhet då Carlsen fick jobba för vinsten mot unge polacken Jan-Krzysztof Duda. Världsmästaren hanterade slutspelet mot Duda med den skärpa som tidigare satt skräck i hans motståndare men det tog sin lilla tid, samtidigt som Giri kunde ta det lugnt, säker på att han aldrig skulle ha mer än en halva upp till Carlsen.

Efter tolv ronder har Carlsen tagit 8½ poäng och har en halva ner till Giri som i sin tur har en hel poäng ner till trion Nepomniachtchi, Ding Liren och Anand. Ingen av de tre kan med andra ord blanda sig i segerstriden.

Ryssen Nepo som inför tolfte ronden hade häng på Carlsen och Giri i toppen men gick på mina i form av amerikanen Sam Shankland som ju varit något av en joker nu i slutronderna. Först gav han upp mot Giri i en remiställning – något som Chess24 fyndigt nog kallade en Hara-Giri – och sedan har nu satt stopp för Nepos chanser att vinna turneringen.

Shankland var en av dagens tre vinnare i tolfte ronden och den tredje, utöver honom och givetvis Carlsen, var Vladimir Kramnik som verkar ha vaknat av sin mardröm och tagit två raka vinster.

Slutronden spelas imorgon och notera att spelstart är klockan 12. Då möts:

Giri – Carlsen
Nepomniachtchi – Radjabov
Kramnik – Shankland
Mamedyarov – Fedoseev
Rapport – van Foreest
Anand – Vidit
Duda – Ding Liren

Turneringshemsidan
Turneringens Facebooksida
Livepartier