jan 162019
 

Efter 23 raka remier är Magnus Carlsen en vinnare igen. Foto: Alina L’Ami.

Vem av dagens toppspelare har den längsta remisviten någonsin? Det är, hör och häpna, inte Anish Giri utan självaste Magnus Carlsen, om man ska tro den sammanställning som norske schackjournalisten Tarjei J. Svensen gjort. En högst inofficiell sådan, som Svensen uttryckte det på Twitter.

Carlsen hade inför den femte ronden i superturneringen Wijk aan Zee spelat hela 21 partier i följd som slutade med remi. En imponerande svit och en remi mer än Giri och Ding Liren. Vår svenske legendar Ulf Andersson var känd för att ofta spela remi och enligt Svensens sammanställning låg hans längsta remisvit på 19 partier, vilket även Fabiano Caruana kan stoltsera med.

Nu är dock världsmästarens remisvit bruten. Han besegrade i femte ronden i Wijk aan Zee hemmaspelaren Jorden van Foreest i ett parti som hela tiden var enkelriktat. Carlsen med svart använde ett av sina vapen från VM-matchen mot Caruana, Sicilianskt, och spelade ut sin motståndare som efter bara 33 dag fick se sig besegrad.

Huruvida detta innebär att Carlsen, som nu har tagit sig upp i toppstriden i turneringstabellen, har hittat någon typ av en segerform är oklart men han har i alla fall avvärjt det mest omedelbara hotet mot sin plats som världsetta.

Carlsen, Giri, Ding Liren och Caruana. Fyra av de fem högst rankade spelarna i världen ligger i topp i Tarjei Svensens sammanställning över de längsta remisviterna. Ding Liren, som nyligen ju avslutade sin makalösa svit om över 100 partier utan förlust, får likt Carlsen påbörja en ny remisvit om han ska återta sitt delade rekord. Han vann nämligen i femte ronden, även han, mot amerikanen Samuel Shankland.

Därmed klättrade kinesen ett steg på världstoppen och är nu tredjerankad i världen med en flytande rating på 2816,7. Liksom Carlsen hade Ding Liren svart och trenden med vinster för svartspelarna fortsätter.

Övriga partier i dagens rond slutade med remi och nu när den första spellediga dagen faller in så delar Ian Nepomniachtchi och Ding Liren ledningen i turneringen med 3½ poäng, före Carlsen, Giri och de två indiska spelarna, Vishy Anand och Vidit.

Imorgon är spelarna som sagt lediga och rond sex spelas på fredag med start klockan 13.30. Då möts:

Carlsen – Mamedyarov
Rapport – Kramnik
Anand – Nepomniachtchi
Duda – Giri
Ding Liren – Radjabov
Vidit – Shankland
van Foreest – Fedoseev

Turneringshemsidan
Turneringens Facebook-sida
Livepartier