jan 142019
 

Jan Krzysztof-Duda. Foto: Alina L’Ami.

[LIVE] Kl 13.30: Följ Tata Steel live.

Superturneringen Tata Steel Chess Masters i nederländska Wijk aan Zee har börjat friskt och i de första tre ronderna har hela sju partier avgjorts. Det kan tyckas snålt men med tanke på att i superturneringarna lyser de avgjorda partierna ofta med sin frånvaro kan vi nog ändå anse att det är en frisk start. Av dessa sju har hela sex avgjorts till svarts fördel.

Frågan är då vem som vunnit med vitt? Det gjorde ryssen Ian Nepomniachtchi som i tredje ronden slog sin landsman, legendaren Vladimir Kramnik. Ex-världsmästaren har inlett turneringen svagt och förlorade i tredje ronden sitt andra parti i rad. Han spelade ganska svagt och Nepo kunde enkelt skapa sig en fördel och avgöra. Kramnik har varit ur slag en längre period och har nu förlorat sin plats bland de tio högst rankade på den flytande listan medan Nepo som inlett med 2½ poäng på de tre inledande ronderna har slagit in sig på plats åtta.

Dagens andra vinnare, och då följaktligen med de svarta pjäserna, var kinesen Ding Liren som besegrade nederländska ynglingen Jorden van Foreest (det var Foreests tredje raka avgjorda parti) och Polens nye toppspelare Jan Krzysztof Duda som spelade ut ryssen Fedoseev. Duda som är 20 år går från klarhet till klarhet och kommer med största sannolikhet att slå in sig i den yppersta världseliten inom en överskådlig framtid.

Apropå flytande rating. Världsmästaren Magnus Carlsen har gjort tre remier i de inledande ronderna och fortsätter han så kommer han att bli omsprungen i världstoppen av Fabiano Caruana. Eller omsprungen kanske är en liten sanning med modifikation, faktum är att Magnus just nu springer baklänges ratingmässigt och Caruana behöver inte göra mer än bara titta på. Dagens remi för norrmannen tog 131 drag och i ärlighetens namn gjorde Carlsen ett hederligt försök att vinna men indiern Vidit lät sig varken psykas eller luras och höll ihop sin ställning bra.

Efter tre ronder är det ryssen Nepo sem leder med sina 2½ poäng, en halva före Ding Liren och Vishy Anand. Kramnik är sist med ½ poäng.

Rond fyra spelas imorgon klockan 13.30 och då möts:

Carlsen – Kramnik
Mamedyarov – Nepomniachtchi
Rapport – Giri
Anand – Radjabov
Duda – Shankland
Ding Liren – Fedoseev
Vidit – van Foreest

Turneringshemsidan
Turneringens Facebook-sida (foton, intervjuer m.m.)
Livepartier