jan 202019
 

Evighetsmaskinen Vishy Anand är med och kämpar i toppen. Foto: Alina L’Ami.

De två spelare som vunnit flest upplagor av Tata Steel Chess Masters är Magnus Carlsen som vunnit turneringen sex gånger och Vishwanathan Anand som vunnit fem gånger. Efter åtta spelade ronder i årets upplaga är de också de som leder och med tanke på den form de uppvisat i de senaste ronderna torde oddsen på att en av dessa två herrar lägger till ytterligare en seger på sina digra meritlistor vara ganska låga.

Vishy Anand är en institution inom världsschacket. Han är de första asiatiske spelaren som kommit någonstans nära att tillhöra världstoppen (med full respekt för Eugenio Torre) och slog igenom redan som tonåring kring 1990 då han med sitt blixtrande spel satte skräck i alla motståndare. Blixtrande var ordet för Anand var inte bara en oerhört aggressiv spelare, han förbrukade också betydligt mindre tid än gemene man och smeknamnet ”Snabba ryck” hade nog passat honom väl.

Anands långa och ytterst framgångsrika karriär ger givetvis material till en hel bok (det finns ett gäng) men den som hade räknat ut denna fantastiska schackspelare efter att han förlorade VM-titeln mot Magnus Carlsen på hemmaplan 2013 hade ack så fel. Att som 44-åring förlora sin VM-titel i en sport som kommit att domineras av betydligt yngre förmågor och dessutom göra det på hemmaplan hade nog räckt som skäl för många spelare att trappa ner och gå i pension, men Anand har gång på gång visat att han är en evighetsmaskin.

I Wijk aan Zee är indiern som sagt med och tampas i toppen och har nu vunnit två raka partier. Det är inte heller mot vem som helst, i sjunde ronden besegrade han en annan ärrad veteran och ex-världsmästare, Vladimir Kramnik, och i den åttonde var det världstrean Shakriyar Mamedyarov som blev övermannad. Mamedyarov hamnade fel redan i öppningen och Anand visade ingen pardon utan spelade ut sin motståndare totalt.

Samtidigt gjorde Magnus Carlsen slarvsylta av Richard Rapport, som i sina bästa stunder är en av schackvärldens mest finurliga filurer. Carlsen gick till angrepp och det är uppenbart att han börjar få spelet att stämma ordentligt, något som borde sätta befogad skräck i motståndarna.

Fyra av de sju partierna i dagens rond blev avgjorda och dagens tredje vinnare var ryssen Vladimir Fedoseev som inte blev knäckt av att han inte kunde besegra Carlsen trots en överlägsen ställning. Han slog amerikanen Shankland medan unge polacken Jan-Krzysztof Duda vann över Kramnik.

Efter åtta spelade ronder leder som sagt Carlsen och Anand som båda har tagit 5½ poäng. De har en halva ner till Ian Nepomniachtchi, Ding Liren och Anish Giri som alla spelade remi i åttonde ronden.

Imorgon är spelarna lediga och rond nio spelas på tisdag klockan 13.30. Då möts:

Shankland – Carlsen
Radjabov – Fedoseev
Giri – van Foreest
Nepomniachtchi – Vidit
Kramnik – Ding Liren
Mamedyarov – Duda
Rapport – Anand

Turneringshemsidan
Turneringens Facebook-sida
Livepartier