jan 152019
 

Vidit Santosh Gujrathi har inlett starkt i Wijk aan Zee. Foto: Alina L’Ami.

En av många starka indiska stormästare som gjort sig ett namn inom schackvärlden de senaste åren är Baskaran Adhiban som för två år sedan charmade schackentusiaster världen över med sin fantastiska prestation i Tata Steel Chess Masters i Wijk aan Zee. Adhiban hade vunnit B-gruppen året innan och var med ganska stor marginal lägst rankad i A-gruppen. Trots det fick han ihop 7½ poäng på de 13 ronderna och hamnade på tredje plats.

Huruvida hans landsman Vidit Santosh Gujrathi kommer att upprepa bedriften är fortfarande oklart men efter fyra ronder är Gujrathi som ifjol vann B-gruppen och är näst lägst rankad i årets upplaga av A-gruppen på en delad andraplats. Han vann i fjärde ronden över den lägst rankade spelaren, unge Jorden van Foreest, och har tagit 2½ poäng liksom Ding Liren och landsmannen Vishy Anand samt Anish Giri som vann över Richard Rapport i rond fyra.

Övriga fem partier slutade med remi, inklusive det mellan Shakriyar Mamedyarov och Ian Nepomniachtchi och den sist nämnde är således alltjämt i ensam ledning med 3 poäng på de fyra ronderna.

Remi gjorde även världsmästaren Magnus Carlsen som mötte Vladimir Kramnik. Fyra raka remier inledningsvis för Carlsen som nu löper en stor risk att förlora sin plats i toppen av världsrankingen. Spelar han remi mot van Foreest imorgon så kommer avståndet ner till Caruana att vara 0,2 poäng.

Ett rejält initiativ för världsmästaren kan tyckas men han har förtvivlat svårt att vinna sina partier. Facit får vi imorgon. Femte ronden spelas inte i Wijk aan Zee utan i Alkmaar och då inleds spelet klockan 14. Då möts:

Van Foreest – Carlsen
Fedoseev – Vidit
Shankland – Ding Liren
Radjabov – Duda
Giri – Anand
Nepomniachtchi – Rapport
Kramnik – Mamedyarov

Turneringshemsidan
Turneringens Facebook-sida
Livepartier